Сдружение „Тенис клуб „Симитли 2017” изготви наръчник с практически съвети и насоки за водене на здравословен и физически активен начин на живот от младите хора

Сдружение „Тенис клуб „Симитли 2017” изработи и издаде информационен наръчник с практически съвети и насоки за водене на здравословен и физически активен начин на живот от младите хора. Изданието е финансирано от Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от Закона за хазарта за 2020 година на Министерството на младежта и спорта, Договор №25-00-40/25.06.2020 г.

„С тази книжка имаме за цел да предоставим основна информация за здравословни хранителни практики и да насърчим младите хора към редовна физическа активност. Двете направления имат важно потенциално въздействие както върху здравето, така и върху добрия тонус по време на всички фази от ежедневието на младите хора. Хранителното образование и създаването на ежедневен навик за физическа активност са ключови елемент за промотиране на здравословно хранене през целия живот и създаването активна двигателна култура у младите”, споделя Иван Иванов, ръководител на проект „Лятна младежка академия за здравословно хранене”.

Наръчникът съдържа информация за основни принципи и действия, които всеки следва да спазва при здравословното хранене. В него целевата група ще намери 10 основни упражнения, които могат да бъдат практикувани без това да изисква специално място или предварителна подготовка. Третата част от наръчника ще съдържа описание на традиционни български игри, които могат да се практикуват от всеки в свободното му време.

„Разработвайки този материал, имаме за идея да сме в полза на двете целеви групи по проекта – първата, пряка целева група, от младежи на възраст между 15-29 години – и втората, непряка целева група, обхващаща останалите членове на общността в образователните инстутиции, членове на семейства и други имащи реално или потенциално въздействие и отношение по темата.

Чрез подготовката му искаме по достъпен и интересен начин да дадем основно обучение по хранене и физическа активност под формата на комбинирани методи, включващи конкретни „стратегии“ за ежедневно хранене, практически съвети и нетрадиционни модели за провеждане на спортни занимания”, каза още Иван Иванов.