Сделката „ЧЕЗ“ в чешките медии: „Борисов се страхува, Бабиш е в шок“

Чешката и българската страна са имали още преди няколко седмици информация за собствениците на „Инерком“ и за начините за финансиране на важната сделка, но не са се намесили преди подписването на договора за продажба

[ad id=“225664″]

Скандалът около сделката за ЧЕЗ, очаквано, стигна до чешките медии, особено след като в него беше намесено и името на чешкия премиер Андрей Бабиш.

Чешкият таблоид „Блеск“ излезе със заглавие „Бойко Борисов се страхува, а Бабиш е в шок“, съобщава OFFNews.

След като изрежда подробно вече известните факти около сделката, сред които подробностите около купувача и обявената оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, изданието обявява, че ЧЕЗ е станала „двигател“ на българската политика.

[ad id=“236993″]

„Блеск“ припомня, че оставката на премиера Бойко Борисов през 2013 г. е свързана с недоволството заради високите цени на тока, като ЧЕЗ тогава е обвинена в това, че вреди на българските граждани. Изданието допълва изявлението на Борисов, в което той обяви, че има опит да бъде повторена ситуацията от 2013 г., но този път няма да има оставки.

„Българите отдавна подозират трите енергоразпределителни дружества в картел, заради което няма реална конкуренция на пазара“, обяснява още изданието. То цитира и изнтервю на чешкия премиер в оставка Андрей Бабиш, в което той обяснява, че бил в шок от сделката с ЧЕЗ, но нямало какво да направи, защото компанията не е на 100% държавна и прави каквото си иска – „ЧЕЗ е държава в държавата“.

[ad id=“236999″]

Едно от чешките издания, които постоянно следят ситуацията около сделката, е „Лидове новини“, което е собственост на Бабиш. Вестникът обяснява, че обществеността в България следи с напрежение развитието на сделката за продажбата на ЧЕЗ, страна по която е неизвестната и неясно финансираната българска фирма „Инерком“.

„Това е ужасен маскарад“, обявяват български журналисти, които следят как постепенно чешката енергийна компания завладява политическата сцена в България, пише изданието.

[ad id=“237001″]

„Лидове новини“ съобщава, че Бойко Борисов е обявил вчера публично намерението на държавата да поеме контролен пакет от дяловете в „ЧЕЗ-България“, които ЧЕЗ ще продаде на „Инерком“. По данни на „Лидове новини“ българския премиер е споменал за това намерение пред чешкия си колега Андрей Бабиш по телефона още в сряда вечерта. В хода на общо петте телефонни разговора между двамата премиери Бабиш бил казал, че най-многото, което може да направи неговото правителство, е да съдейства за организирането на среща между държавната ЧЕЗ и „Инерком“ с участието на българския кабинет.

Остава основният въпрос защо ситуацията достигна такава критична фаза, пита вестникът. Чешката и българската страна са имали още преди няколко седмици информация за собствениците на „Инерком“ и за начините за финансиране на важната сделка, но не са се намесили преди подписването на договора за продажба.

[ad id=“238430″]

Друг чешки вестник – деловият „Хосподаржске новини“ – също изтъква факта, че в ситуацията около продажбата на дъщерната фирма на ЧЕЗ в България отново е настъпила промяна. Премиерът Борисов обяви вчера, че държавата може да изкупи дялове от електроразпределителното дружество – възможност, която досега той отхвърляше.

[ad id=“263680″]

„Имаме подписан договор, но ще видим какво ще ни предложи „Инерком““, цитира вестникът Ладислав Кржиж, говорител на ЧЕЗ. При подписването на договора за покупко-продажба в петък българската компания е внесла в банка пет милиона евро (127 млн. чешки крони) невъзвръщаем депозит като гаранция, че ще плати договорената цена. Засега не е ясно какъв дял от бизнеса на „ЧЕЗ-България“ иска да купи правителството в София, пише „Хосподаржске новини“, цитирана от БТА.

[ad id=“218001″]

Бизнес изданието подчертава, че след подписването на договора преди седмица се е разразила политическа буря в България, като Борисов казал, че възприема всичко това като атака срещу себе си и своето правителство.

 


image0 (9K)