Свързван с Пеевски чиновник пое оперативната програма за наука и образование

Дирекцията в Министерството на образованието (МОН), която управлява 1.3 млрд.лева по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, има нов и.д. директор. Това е бившият член на борда на директорите на „София тех парк“ Кирил Гератлиев. Той е бил назначен начело на главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ на 6 юли тази година, става ясно от писмен отговор на МОН до „Капитал“. На поста Гератлиев заменя досегашната управляваща звеното Цветана Герджикова, която остава в дирекцията като зам.-директор.

Назначението на Кирил Гератлиев за управляващ на оперативната програма идва в ключов момент. От февруари насам плащанията по нея са спрени от Европейската комисия заради констатирани по време на одит нарушения. Все още няма решение в какъв размер ще бъдат финансовите корекции по вече одобрените проекти, но вероятно ще бъдат най-малко 70 млн. лв. ЕК е поставила четиримесечен срок, в който МОН трябва да приложи мерки, с които да увери Брюксел, че проблемите по оперативната програма ще бъдат адресирани адекватно.
[ad id=“225664″]
Пред „Капитал“ МОН аргументира назначението на Кирил Гератлиев с „необходимостта от активизиране на дейността на Главна дирекция „Структурни Фондове и международни образователни програми“. От ведомството изтъкват неговия опит на ръководни позиции в публичния и частния сектор наред с „опита в преструктурирането на звената в МРРБ и МИЕ, отговарящи за управлението на средства от ЕС, както и в реорганизацията на системите им за управление и контрол.“

Кой е Кирил Гератлиев 

Преди да отиде в МОН, Кирил Гератлиев беше член на борда на директорите „София тех парк“ от лятото на 2016г. до пролетта на тази година. Той беше едно от спорните назначения на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски в парка. Гератлиев беше освободен от борда през март, когато служебният икономически министър Тодор Седларски подмени целия ръководен екип заради неуспешното управление на парка.
[ad id=“225664″]

Преди да влезе в управлението на Тех Парка, Кирил Гератлиев е бил директор на свързано с Делян Пеевски тържище край Пазарджик в продължение на близо 3 години. През 2015 г. дружество, на което той е собственик, откупува мажоритарния дял в тържището. Цената на сделката тогава не е оповестена, но се появяват съмнения откъде дългогодишен държавен чиновник притежава средствата да закупи тържище. Пред „Капитал“ самият Гератлиев е отричал да познава или да се е виждал с Пеевски.

Преди да скочи в търговията на едро, Гератлиев е заемал различни длъжности в Министерството на регионално развитие, а след идването на Делян Добрев (ГЕРБ) в икономическото министерство поема да управлява европрограмата „Конкурентоспособност“ (2012-2013 г.). Освободен е от служебното правителство на Марин Райков. (виж пълната му визитка в карето)

През 2015 г. Сметната палата публикува свой доклад, в който констатира множество нарушения в управлението на тази европрограма в периода 2007-2012 г. Той посочва поименно ръководителите, които са отговорни за недостатъците в този период и името на Кирил Гератлиев е сред тях. Основните проблеми, отбелязани в доклада, са подборът на оценителни комисии и критериите при избора на проекти.
[ad id=“225664″]
Какво очаква новия директор в МОН

Същата слабост – липсата на ясни критерии при одобрение на проектите – очаква Гератлиев и в програмата за над милиард лева „Наука и образование за интелигентен растеж“ във възложената му дирекция.

Основната критика на Европейската комисия, заради която бяха спрени плащанията по програмата, е липсата на ясно разделение между звеното, което отпуска средства по програмата, звената, които получават пари по проекти, и тези, които проверяват изпълнението на проектите. Това са все дирекции на едно и също министерство. През 2016 г. в министерството пристига и писмо, предупреждаващо, че съществува твърде голяма концентрация на власт в поста на министъра – тогава Меглена Кунева. Но първите сигнали от ЕК за проблеми по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ започват да идват още от 2013 г.

През февруари тази година служебният министър на образованието проф. Николай Денков предложи четири варианта за разделение на функциите в МОН, които да адресират забележките на ЕК. Един от тях предвиждаше за управляващия орган на програмата – главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН – да започне да отговаря отделен заместник-министър, а ръководството на звената, които изпълняват проекти, да се делегира на другите заместник-министри.
[ad id=“225664″]
Реално до момента от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са договорени 341 млн. лева и изплатени малко над 67 млн. лева. Реално изплатените средства са едва 4.92% от общия размер на програмата, правейки я една от най-слабо представящите се измежду другите оперативни програми.
За сравнение, ОП „Развитие на човешките ресурси“, която е със сходен мащаб от 2.1 млрд. лева има реално изплатени средства в размер на 355 млн. лева или 16.66% от цялостния размер на програмата.

Все още не е ясно по какъв план работи сегашното ръководство на МОН, за да се опита да компенсира или избегне загубите на средства по програмата.

[ad id=“225664″]

Визитка на новия директор

Професионален опит
Юли 2016 – Март 2017 – Член на съвета на директорите в „София Тех Парк“
Ноември 2013 – Ноември 2016 – Изпълнителен директор на „Пазар на производителя – Пазарджик АД“
Април 2012 – Април 2013 – Главен директор, Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентноспособност/Директор“ в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма
Декември 2009 – Февруари 2012 – Главен директор, главна дирекция „Управление на териториално сътрудничество“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството
Август 2009 – Декември 2009 – Директор, Диреция „Изпълнителна агенция Програма ФАР“
Ноември 2008 – Юни 2009 – Асистент Катедра „Управление“, Факултет „Управление и администрация“ в УНСС
Февруари 2006 – Януари 2008 – Началник отдел „Търгове и договаряне“, Дирекция „ИА – Програма ФАР“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството
Април 2003 – Февруари 2006 – Главен експерт, отдел „ИА програма ФАР – ТГС“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството
Януари 2001 – Април 2003 – Младши експерт, Отдел „Регионална координация“, Дирекция „Програми за МСП и Европейска интеграция“ в Агенция за малки и средни предприятия
Септември 1999 – Февруари 2000 – Заместник директор „Административно – стопански дейности“ в 8-мо СОУ „Васил Левски“, София

Образование
Ноември 2007 – Магистър, Специалност „Публична администрация“, профил „Управление на европейски проекти“ във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, гр. Варна
Ноември 2000 – Бакалавър, Специалност „Стопанско управление и администрация“ в УНСС, гр. София

Източник: capital.bg


image0 (9K)