Свлачища блокираха пътя към Кръстова гора

Дъждовете от последните дни активизираха десетки свлачища в Родопите.

[ad id=“225664″]

Пътят към едно от най-големите светилища у нас – Кръстова гора, пропадна. Участъкът е опасен и се нуждае от спешен ремонт. Три асеновградски села са изправени пред заплахата да останат откъснати заради свлачище на метри от Асеновата крепост, предава NOVA.

Пътят за Кръстова гора е сред най-натоварените в Родопите. На две места свлачище е погълнало около 100 метра от асфалтовата настилка и на практика липсва половината пътно платно. Свлякло се е в дерето. Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който е ремонтиран с пари от държавата преди 10 години.

[ad id=“263680″]

„Ако има някаква скална маса, която да се закрепи, има по-голям шанс пътят да не се откъсне. Положението е доста опасно, защото по пътя за Кръстова гора се движат големи камиони, автобуси и тирове от още две общини извън Лъки“, заяви Сашо Филев.

„Лошото е, че в самият скат около това свлачище има процеси, при които се ронят камъни“,каза Валери Баранов.

„Още един дъжд и половината път няма да го има“, на мнение е Неджми Юсеинов.

Оттук минават хиляди туристи от страната и чужбина, за да запалят свещ на Кръстова гора.

„Трябва да се изгради подпорна стена, която да спре свлачищния процес там и да се възстанови частично пътят, който е пропаднал“, каза още Сашо Филев.

[ad id=“236993″]

Пътят води не само към Кръстова гора и град Лъки, но и към село Борово, в което живеят 70 души и по него всекидневно минава медицинска помощ, хранителните доставки и автобуси. Ремонтът на единствения път към Кръстова гора ще струва около 300 000 лева.

Свлачище подкопа и пътя към Асеновата крепост. Обявено е частично бедствено положение. Три села могат да останат откъснати от света. Това са селата Яврово, Лясково и Добралък. Изградената барикада от чували с пясък е за безопасност на преминаващите. 30 метра от едното платно вече е изядено от свлачището, а асфалтът се намира в дерето. В село Лясково 90% от хората са възрастни и самотни. Страхуват се да не се повтори ситуацията от преди три години, когато месеци наред останаха изолирани от света.

[ad id=“236999″]

Асеновата крепост се оказа недостъпна за автобусите с туристи. Група испански пенсионери се наложи да се изкачват пеша.

„Преди време имаше инвалиди с инвалидни колички и предвижването беше доста трудно. Помагахме. Това е положението“, коментира Георги Георгиев, шофьор на автобус.

Никой не може да каже колко ще струва укрепването на пътя и кога ще започне. Първо трябва да се произнесат геодезистите, които общината в Асеновград чака от Перник.
NOVA


image0 (9K)