Свиленски: Щом държавата е лош стопанин, кабинетът Борисов да си ходи

„БСП иска нов модел на развитие, нова визия за България. Ние искаме алтернатива на прехода и системата. По друг път да върви България след приемането на „Визия за България”. Това каза пред БНР зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски.

[ad id=“225664″]

Според него, ако този документ се приеме, ще намалее и корупцията в страната. „Този проект го предлагаме за дискусия. Всеки един българин, независимо дали подкрепя, или не БСП, да прочете нашата визия. И когато този документ се обсъди след няколко месеца – да говорим вече за реални политики, предложени в една управленска програма”, каза той. Свиленски посочи, че преди избори всяка партия предлага политики и алтернативи и често забравя после за тях.

Той напомни, че в страната има редица проблеми. Например – в регионално отношение има западнали и развити региони, а в образованието се развиват кадри, от които бизнесът няма нужда.

[ad id=“263680″]

На забележка на водещия, че БСП ще бъде упрекната, че предлага завръщането на държавата в икономиката, а хората няма да приемат това, зам.-председателят на лявата парламентарна група обясни: „България няма да е първата, която да се върне към повече държава в икономиката. Това се случи и в Америка. Когато говорим за частните икономически интереси, стигаме до ситуацията в момента. Прекалено много бедни хора и прекалено малко богати, които управляват твърде много средства. За обикновените българи няма добър достъп до образование, здравеопазване.”

[ad id=“236993″]

Народният представител от ПГ на „БСП за България” даде примери, че именно държавата може да каже в кои региони – каква икономическа насоченост може да бъде реализирана, а също и насочеността на профилирането на образованието в различните части на страната.

Той бе попитан дали в документа „Визия за България” се предвижда държавна намеса и в енергетиката, защото това е структуроопределящ отрасъл на всяка една страна, а Свиленски обясни, че подобна политика е предвидена в документа, като дейностите, които са в забранителния списък за приватизация, а те в голяма степен са в енергийния сектор, да не бъдат отдавани дори и на концесия: „Защото в новия закон за концесиите, срокът за отдаването им е над 50 години”, аргументира тезата си Георги Свиленски, и добави, че „това на практика е скрита продажба”.

[ad id=“236993″]

Депутатът обясни, че именно с новия нормативен акт, ще бъде „подарено” летище-София.„Управляващите не подкрепиха предложението ни за спирането на концесията му. В това летище държавата е инвестирала пари. Оттук насетне то ще носи само печалба. И ние тази печалба ще я извадим от държавния бюджет, ще я дадем на концесионер, който ще ни дава по-малка част от нея”, обясни ситуацията с концесията на летището Георги Свиленски.

Той припомни, че е давал пример пред народните представители, че ако 35 години се управлява летището, без нито лев инвестиция, в хазната ще влязат 2,36 млрд лв., а отдаването му на концесия ще се намали прихода на 2,16 млрд лв., т.е. със 160 млн. лв. Депутатът добави още, че в тази загуба не се калкулирало това, че тепърва ще се увеличава пътникопотокът на столичното летище.

[ad id=“218548″]

„Чухме тезата, че държавата е лош стопанин, но сега държавата е правителството. Ако е лош стопанин, да си отива това правителство. Има и добри стопани.”, заключи Георги Свиленски.


image0 (9K)