Свиленски: БСП ще e първа политическа сила на следващите изборите

За първи път столетницата си избра лидер, не на партиен конгрес, а с вота на редовните социалисти. Корнелия Нинова отново ще води БСП. Но накъде? Диана Найденова разговаря с Георги Свиленски в предаването „Карай направи“ по Нова телевизия, заместник-председател на Нинова в Народното събрание.

„Аз не само гласувах за Нинова, а изявих подкрепата си месец и половина преди избора, оттегляйки се от надпреварата. Призовах и моите избиратели да я подкрепят”, каза той в предаването „Карай направо“.

„Корнелия Нинова обедини БСП по начин, по който никой не го е правил. 43 000 социалисти излязоха и я подкрепиха”, допълни депутатът от БСП.

По думите му според социологическите проучвани през месец март поради кризата с COVID-19, затварянето на Народното събрание и затварянето на хората вкъщи, БСП е имала 8% подкрепа. „Днес вече партията е първа политическа сила. Данните и тогава, и сега са на една и съща агенция. Няма как да кажем, че това не е подкрепа за БСП, а само заради спада на доверие в ГЕРБ”, каза още Свиленски. И допълни: „ГЕРБ тепърва ще губят доверие. БСП и всички други извънпарламентарни партии взимат от подкрепата, която те губят. БСП ясно и последователно защитава своите политики и те намират разбиране у българските избиратели и затова доверието се покачва”.

Депутатът беше категоричен, че на следващите избори БСП ще бъде първа политическа сила. „Процесите, които следват са ясни – срив на ГЕРБ и оставка на правителството – сега или когато реши Борисов. Със сигурност Борисов и партията му няма да бъдат първа политическа сила, няма как и да формират управление“, коментира Георги Свиленски.

„Нинова отвя всички кандидати. 80% спечели Лукашенко, 80% спечели и Нинова. Надявам се това е имал предвид Кирил Добрев, а не другия контекст – за диктатура”, добави той.

„Всеки, който твърди, че на вота за лидер на БСП е имало манипулации и че е имало някакви предварителни процеси, обижда редовите членове”, категоричен бе депутатът от БСП.

По думите му от партията ясно са заявили, че според тях настоящият парламент е изчерпан. „Той не може да произведе законодателство, на което българските граждани да вярват, а след това и да го изпълняват. Най-важното в един закон е да има доверието на тези, които трябва да го изпълняват. Когато го няма – какъв е смисълът от закона?”, коментира Свиленски.


image0 (9K)