Свидетел срещу Баретата е ликвидиран

Росен Драгнев-Капитана, бивша дясна ръка на Златко Баретата и основен свидетел срещу него в редица дела, е мъртъв. Това разкриват спецпрокурори, цитирани от в. „България Днес“.

„Убеден съм, че Росен Драгнев отдавна не е между живите. Няма абсолютно никакви данни за това лице от години“, загадъчно обяви прокурорът по едно от делата срещу наркобоса Златомир Иванов-Баретата. На въпрос дали е починал от естествена смърт, или е загинал насилствено, той само се усмихна загадъчно.

Далеч по-конкретен бе криминалист, разследващ наркобандата на Баретата.

[ad id=“255238″]

„Сигурен съм, че Капитана е убит. Няма друго обяснение за изчезването му преди повече от две години. Той не е човек, който ще си посегне, ако беше жив, досега да се е обадил на близките си“, категоричен е разследващият. Той обаче не пожела да уточни откъде знае и каква е причината за това твърдение.

По думите му само липсата на труп за момента е причина да няма официално разследване. Това не значи, че случаят е забравен. Оперативни данни, получени от къртици в подземния свят, ясно сочат, че Капитана е ликвидиран. За това и антимафиотите трескаво, но неофициално събират доказателства по случая.

Заради липсата на официално разследване криминалстите отказват да назоват и конкретни заподозрени.

„При всяко подобно нещо се търси кой има мотив. Всеки запознат с историята на Капитана ще ви каже, че един от най-доволните от неговата смърт е именно Златко Баретата“, допълват криминалисти.

Росен Капитана и Златко Баретата били приятели от деца. Драгнев дори бил сред личната охрана на наркобоса, негова дясна ръка, отговарял и за петролния му бизнес. Говори се, че двамата се скарали, след като Баретата разбрал, че Драгнев злоупотребява с оборотни пари на фирмите му. След като финансова къща прави одит, се оказва, че Капитана завлякъл Баретата с около 4 млн. лева от горива, които взимал, без да плаща. С Пачките Капитана си купувал дрога и проститутки. Капитана бил спипан, и че с фалшиви документи се опитва да отмъкне веригата бензиностанции на Баретата „Темпо Мениджмънт груп“.

„Дадох му бизнес на Драгнев, за да работи и да изкарва пари, а той ме е лъгал с оборотите и накрая отиде и ме натопи в БОП-а“, жали се Златко Баретата. Според Иванов Капитана е бил близък с ченгета, благодарение на които е скалъпено не едно и две дела в спецсъда.

Заради доносите на Капитана Баретата е изправен пред Темида като ръководител на банда за дрога, която действала в София, Казанлък и по Южното Черноморие. Помагали му Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев – Малкия Златко.

Росен Драгнев е и в основата на дело за ДДС измами срещу Златко Баретата. Откровенията на Капитана позволяват на разследващите да разкрият мащабна схема за източването на ДДС. Според прокуратурата бандата на Баретата и Милко Милков-Понса действала между 2011 и 2012 г. и чрез фиктивни сделки за доставка на материали и покупка на имоти Милков успял да източи 5,7 млн. лева, а Баретата 2,3 млн. лв. Голяма част от аферите са реализирани чрез фирми бушони, чиито собственици впоследствие мистериозно умират. В схемата е намесена и контролираната от Баретата „Темпо Ойл“. В края на веригата пък са фирмите на Милко Милков „Понсстройинженеринг“ и „Понс холдинг“, твърдят разследващи.

Росен Драгнев-Капитана бе сред основните заподозрени в разследването за покушението срещу Златомир Иванов-Баретата на 29 януари 2013 година. Соченият за наркобос бе прострелян пред в централния вход на Съдебната палата в София. Наглото покушение бе извършено пред очите на десетки мирни граждани. Без никакви притеснения килърът изстреля няколко откоса по Баретата и хората около него. Само по щастлива случайност от безразборната стрелба не пострадаха невинни хора. Баретата едва прескочи трапа след няколко животоспасяващи операции. По време на разследването на кървавата вендета през полицията за разпит преминал и Капитана, но така и не бяха събрани доказателства срещу него.


image0 (9K)