Светът се прощава с Ширак, Путин пристига за погребението

Общонародно поклонение пред тленните останки на бившия френски президент Жак Ширак ще се състои в неделя, на 29 септември, предаде Франс прес, като се позова на източник от семейството на Ширак.

Церемонията ще бъде в мемориалния комплекс Дом на инвалидите в Париж.

Понеделник по разпореждане на френския президент Еманюел Макрон ще бъде ден на национален траур, а в църквата Сен Сюплис ще бъде отслужена литургия за Ширак, на която ще присъства френският държавен глава.

Ширак ще бъде погребан в тесен семеен кръг в понеделник в парижкото гробище Монпарнас, където е погребана и дъщеря му Лоранс, починала през 2016 г.

Официалното погребение на Жак Ширак – с държавни и военни почести, ще се състои утре.

Поклонението се провежда по инициатива на семейството на бившия държавен глава, поканени са всички желаещи да отдадат последна почит на изявения политик.

За погребението на един от най-ярките фигури на френската политическа сцена ще пристигнат повече от 30 световни лидери, сред които Владимир Путин. Това съобщи днес Елисейският дворец, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Освен руския президент на тържественото богослужение в църквата „Сен Сюлпис“ в 12,00 местно време (10,00 по Гринуич) се очаква да присъстват италианският държавен глава Серджо Матарела и конгоанският – Денис Сасу Нгесо, а също така премиерът на Ливан Саад Харири и унгарският му колега Виктор Орбан.

Съобщения, че ще участват в церемониите, изпратиха още вчера президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и белгийският премиер Шарл Мишел.

Някои от пристигналите ще останат за възпоменателния обяд, насрочен след това в Елисейския дворец.

Жак Ширак почина на 26 септември на 86 години.


image0 (9K)