Светът на траките – голям туристически атракцион в Долината на тракийските царе

Тематичен тракийски атракцион на площ от 20 декара до Шипка проектира Община Казанлък. Комплексът ще бъде наречен „Светът на траките“ и ще включва тронна зала-музей с восъчни фигури на тракийски владетели и възможност за снимки от туристите, 4D-киносалон, зона за работилници и демонстрации на тракийски занаяти и бойни умения, открита амфитеатрална сцена, умален макет на Долината на тракийските царе, места за разходка и почивка, пише kazanlak.com.

Атракционът ще се намира на главния път за Прохода Шипка, разположен е между пътя за град Шипка и гробнижите Хелвеция и Грифони. Мястото е в близост до още 3 оригинални и социализирани за посещение тракийски гробници от Долината на царете – Шушманец и уникалните Оструша и Гробницата на Севт III в могилата „Голяма Косматка“.

"Светът на траките", проект-план
„Светът на траките“, проект-план

Към комплекса ще има място за нощувки и ресторант с тракийски ястия. Хотелската част ще бъде обособена в 5 самостоятелни семейни бунгала, пресъздаващи атмосферата на автентично тракийско жилище под формата на шатра, съчетана със съвременните удобства за хотелска почивка.

Към атракциона е добавена и розова градина с широко място и сцена за провеждането на ритуалите Розобер и Розоварене. По този начин, туристите, които идват в Казанлък, най-после ще имат възможност да посетят естествена розова градина и да си откъснат цвят – което е най-честото желание на посетителите.

Освен това ще бъде изградена свързваща велоалея от Шипка до Казанлък. Идеята е, на велопаркинга на атракциона да се отдават велосипеди под наем за посещение на забележителностите в околността. Туристическо влакче също ще пътува по маршрута от Тюлбето, през Розариума до „Светът на траките“ в Шипка.

Проектант на комплекса е арх. Ивелин Недялков, който заедно със Сребра Касева – началник на кабината на кмета на Казанлък и траколози от ИМ „Искра“ подготвят в детайли обектите, екстериора, а в последствие и интериора на „Светът на траките“. Проектът бе представен вчера пред Консултативния съвет по култура и туризъм на Община Казанлък, а до края на месеца предстои да бъде представен и на обществеността на Казанлък в 3D визуализация и предложен за обществено обсъждане.

Подробният устройствен план вече е одобрен от Общинския съвет, предстоят още няколко процедури и осигуряване на финансиране, преди старта на строителството.


image0 (9K)