Светъл празник е днес! Почитаме най-известния български светец

Днес (19 октомври) Православната църква почита паметта на най-известния български светец.

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник. Той е покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилският манастир. Свети Иван Рилски е патрон на българските будители. 

Смята се, че е роден през 876 година в село Скрино край Дупница. Предава Богу дух на 18 август 946 година. Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I Велики. Прочува се при царуването на цар Петър I (927-969).

До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е пастир. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално Рилският чудотворец постъпва в манастира „Св. Димитър“, който се намира под връх Руен във Влахина планина, припомня zadoma.rozali.com. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна тогава българска планина – Рила. Там основава едноименния манастир. Извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася не само в България, но и в други европейски страни.

Българският цар Петър I отива лично при светеца. Поради смирение монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля. Той приема плодовете, но не и златото, което царят му предлага. Светецът му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него се присъединяват ученици от цяла България.

След смъртта си през 946 година Свети Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител. Скоро след това цар Петър I нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран. Византийският хронист Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите на светеца излекуват византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

blitz.bg

 


image0 (9K)