Светослав Малинов: „Белене” е много добре подредена схема за източване на пари

Евродепутатът Светослав Малинов започва битка срещу рестарта на АЕЦ „Белене”. „Ще използвам статута си на евродепутат и мандата, който ми е даден от нашите избиратели, за да се противопоставя на АЕЦ „Белене” с всички възможнoсти, които ми дава позицията в Европарламента”, каза той в предаването „Лице в лице” по бТВ.

[ad id=“225664″]

По думите му изглежда, че битката в българския парламент е безвъзратно загубена след „политическото предателство” на ГЕРБ и не е останал друг път освен ЕП.

Според Малинов по всички показатели проектът е рисков, вреден и грабителски. „Не е ясно кой ще я построи, с какви пари, имаме ли нужда и ако бъде построена, колко ще струва токът и дали ще има изобщо клиенти за него”, посочи той. „Имаше консенсус и в ГЕРБ, че не трябва да се строи”, припомни евродепутатът, влязъл с квотата на Реформаторския блок, един от основателите на ДСБ.

[ad id=“263680″]

„Няма да оставя нито един комисар да се прави, че не е наясно какво представлява „Белене” като заплаха за европейските граждани”, закани се Малинов. Той вече е предал на еврокомисаря по енергетиката точните данни за сеизмичността и този тип рискове.

„Няма да остане нито един евродепутат неинформиран за това, особено колегите от Румъния, нека да знаят какво се готви”, подчерта Светослав Малинов. Той възнамерява да поиска подкрепа и от парламентарната група на „Зелените”.

[ad id=“236993″]

„Ще направим събития в ЕП, ще направим конференция, на която ще запознаем всичко с това, и ще атакуваме ЕК с много прецизни въпроси, включително и за този китайски инвеститор”, обобщи Малинов.

По думите му проектът „Белене” е много добре подредена схема за източване на пари.

[ad id=“218548″]

„Дори и част от тези, които участват сега, не вярват, че той може да бъде построен. Това нещо не може да се построи с държавна гаранция. Рано или късно ще опре до нашите пари, които и без това не са много”, изтъкна Малинов.


image0 (9K)