Световни медии с коментар за опасност от военна намеса на Русия в Беларус

„Ако си е извадил поуки от грешката си през лятото на 2014 година, руският президент Владимир Путин няма да се намеси със сила в Беларус. В същото време всичко показва, че наближава краят на управлението на беларуския президент Александър Лукашенко, който е начело на страната от 1994 година. Опозицията непрекъснато набира сили“, пише френският вестник „Фигаро“.

„Несигурността в Беларус изправя Москва пред дилема. Най-реалистичният вариант за Русия е да се опита дискретно да постави под контрол политическия преход там. Така ще избегне проблемите, свързани с евентуална ескалация“, коментира друго френско издание – „Монд“.

„Реакциите на руската страна на кризата в Беларус се следят с изключително внимание, защото никой друг външен актьор не разполага с подобно влияние върху делата на Беларус. Прогнозите варират от фантазии за възможна въоръжена намеса до очаквания за дипломатически завой. Но Москва е изправена пред сложен избор: да не се прави нищо е невъзможно. От друга страна, всякакво действие може да се окаже контрапродуктивно“, отбелязва изданието.

„Не трябва да се забравя и принципа на Кремъл да не изоставя съюзник в беда, поне не публично“, отбелязва „Монд“.

„Беларус следва „опасния път към демокрацията“, пише в редакционна статия британският вестник „Гардиън“. Изданието отбелязва: „Има основания да се смята, че това е краят на Лукашенко. Но пътят пред беларуските граждани, искащи демократични права, е опасен и несигурен“.

„Беларус е шансът на администрацията на президента Доналд Тръмп да демонстрира, че наистина заема твърда позиция към Русия. Президентът на САЩ трябва да покаже ясно на Путин, че сега не е моментът да се повтаря катастрофалната руска военна намеса в Украйна“, пише влиятелното американско издание „Вашингтон пост“.


image0 (9K)