„Световната история накратко. 200 ключови, събития променили света“

Да вместиш световната история в около 400 страници е амбициозно начинание – то изисква дълбочина на познанията и верен подход. Тад Уд и Дороти Ейл притежават и двете. Затова тяхната книга е много повече от конспект за мързеливи студенти.

[ad id=“255238″]

„Световната история накратко. 200 ключови събития, променили света“ (издателство “Книгомания“) балансира между важните тенденции и любопитните подробности, между фактите и анализите, между Стария и Новия свят. В тази книга не се забелязва и следа от основния недостатък на повечето учебници по история – фаворизирането на Европа за сметка на останалите континенти. При това на фокус са не само прочути завоеватели като Тамерлан и Атила, диктатори като Сталин и Пол Пот, крале , папи и президенти. Важни личности за авторите на „Световната история накратко…“ са философи като Платон и Аристотел, изобретатели като Нобел и Гутенберг, така че читателят може лесно да се ориентира в техния принос.

„Световната история накратко…“ компресира векове градеж на цивилизации, войни, революции и открития, но намира и място за куп интересни въпроси. Например как едрата шарка се е превърнала в оръжие, пренесена в Америка? По-жестоки ли са били сблъсъците между протестанти и католици, отколкото между шиити и сунити? Кога битките за пазара на опиума са били по-драматични от боевете за нови територии?

[ad id=“225664″]
В тази книга може да се намерят още много други любопитни ракурси към всичко важно, случило се по света от появата на Хомо сапиенс до изобретяването на интернет.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)