Световната здравна организация с препоръка за ваксината на „Астра Зенека“

Европейската агенция по лекарствата ще заседава извънредно в четвъртък, след като редица страни прекратиха прилагането на ваксината на „Астра Зенека“ заради опасения, свързани със случаи на тромбоза.

Вчера мярката въведоха Испания, Германия, Франция и Италия. В България също е спряно временно прилагането на ваксината срещу COVID-19 на „Астра Зенека“.

Специализирана комисия на Европейската агенция по лекарствата ще проучи в детайли получените данни и на 18-ти март ще излезе със заключения и ще се произнесе по евентуална необходимост от мерки. Експертната група по ваксинацията на Световната здравна организация се събира за да разгледа безопасността на инжекцията на „Астра Зенека“.

Трябва да продължим да наблюдаваме отблизо проблема, но не искаме хората да се паникьосват. Към настоящия момент ще запазим препоръката страните да продължат ваксинацията с „Астра Зенека“, но ще предоставим информация утре или по всяко време, когато има промяна в тази препоръка„, каза главният учен на Световната здравна организация Сумия Суаминатан.

Тревогата тръгна преди седмица от Австрия, която спря използването на конкретна пратка от ваксината след смъртта – поради кръвен съсирек, на медицинска сестра, която е била имунизирана. Впоследствие редица държави, спряха имунизацията с конкретни партиди.

Около 17 милиона души в Евросъюза и Великобритания са получили доза на „Астра Зенека“ при по-малко от 40 случая на тромбоза миналата седмица, посочва производителят.

Инжектираните във Великобритания са 11 милиона, без данни за повишена смъртност или повече случаи на тромбоза.

 

 


image0 (9K)