Световната здравна организация със стряскащи данни за новия коронавирус в Европа

Смъртните случаи поради коронавируса COVID-19 на дневна база в Европа са се увеличили с 40 процента в сравнение с миналата седмица. Тези стряскащи данни бяха обявени от Световната здравна организация пред Би Би Си.

Франция, Испания, Великобритания, Нидерландия и Русия са регистрирали най-много случаи на новозаразени за денонощие.

Броят на смъртните случаи в Австрия – от началото на пандемията, надхвърли 1000. Това се случи и в България.

Правителството във Франция обсъжда по-строги мерки, включително разширяване на вечерния час, който е в сила в Париж и големите градове. Тази вечер се очаква телевизионно обръщение на френския президент Макрон, което се тълкува като знак за предстоящи нови ограничения. Източник на агенция Ройтерс е съобщил, че се обсъжда забрана за напускане на домовете в някои райони през почивните дни, затваряне на магазини, които не са от първа необходимост и по-ранен вечерен час.

Италия регистрира 221 жертви за денонощие. Протести срещу новите ограничителни мерки прераснаха в сблъсъци с полицията в Торино и Милано. До безредици с участието на крайната десница се стигна и в Рим. Общественият гняв е насочен срещу затварянето в 18.00 часа на ресторанти, барове, фитнес зали и кина.

Междувременно италианското правителство одобри пакет от мерки в подкрепа на бизнеса на обща стойност 5,4 млрд. евро. Той включва грантове, данъчни облекчения и допълнителни средства по схемите за временно освобождаване от работа.

Правителството на Чехия ще поиска от парламента да удължи разширените му пълномощия до 3 декември. От днес в страната е в сила вечерен час от 21.00 часа до 5.00 сутринта. Повечето магазини затварят в 20.00 часа, а в неделя ще работят само бензиностанции и аптеки. Чешката полиция контролира носенето на маски. Повечето нарушители се разминават само със забележка, но глобата е равностойността на 366 евро.

 

 


image0 (9K)