Първи декември – световен ден за борба срещу СПИН

През 1988 г. Световната здравна организация обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. Денят е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ, а също и оплакването на загиналите от болестта.

Вече 30 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност.

88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването към 25 ноември 2016 г. От началото на тази година са открити нови 193 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 460 лица.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 39% от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че процентът на новорегистрираните ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво. 34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-старият на 64 години.

Oт началото на годината няма регистрирано дете родено от ХИВ – позитивна майка.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите населени места, като: София – 79 лица, областите Пловдив – 27 лица, Варна – 15 лица, Враца – 9 лица, София област- 7 лица, Плевен – 6 лица, Пазарджик – 5 лица, Бургас и Стара Загора – по 4 лица.

В България всеки има възможност да получи качествено и съвременно изследване за ХИВ. Изследването може да се осъществи в мрежата от Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). Съществуват пет сектора или отделения за проследяване и лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към клиники за инфекциозни болести в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Световният ден за борба със СПИН е добър повод да се замислим – знаем ли достатъчно?

СПИН – Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност

Причинителят на СПИН е вирус, наречен ХИВ (от английски – вирус на човешкия имунен дефицит).
На всеки десет минути някъде на Земята някой се заразява с ХИВ.
Инфекцията не може да бъде разпозната. Заболяването се установява само с помощта на тест за ХИВ. Той се прави безплатно в лаборатории в цялата страна.

Как се предава ХИВ

Вирусът на СПИН се съдържа в повечето телесни течности на заразен човек, но единствено в кръвта, спермата и вагиналния секрет има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяване. Това означава, че можеш да се заразиш по:

Полов път – като правиш секс със заразен човек, без да използваш презерватив. Това важи за всеки сексуален контакт, включително анален и орален.

Кръвен път – чрез използване на общи игли, спринцовки, нестерилни инструменти като тези за пиърсинг, татуировки или зъболечение. В съвременните кабинети се използват стерилни инструменти, но е най-добре да се информираш за това преди манипулацията.

Вертикален път – от бременна майка на детето в утробата, по време на раждане или кърмене.

Как НЕ се предава вирусът на СПИН

Не можеш да се заразиш при: целувка, прегръдка, масаж, използване на общи тоалетни, докосване, кашлица, ухапване от насекоми, използване на едни и същи дрехи.

Начин да се предпазиш

Срещу СПИН няма лекарство или ваксина. Единственият начин да се предпазиш е така нареченият безопасен секс – секс с презерватив.


image0 (9K)