Светлите подаръци за Гимназията по електротехника в Стара Загора са учениците и преподавателите

Дни преди патронния празник на училището, 14 април, 55 години от основаването му и 150 години от смъртта на Раковски, Професионалната гимназия по електротехника и технологии в Стара Загора получи два символични подаръка. Първият е благородната постъпка на техния ученик – деветокласникът Стефан Ангелов, а вторият е инж. Валентина Димитрова, дългогодишен преподавател по производствена практика, която стана героиня във филм на БНТ от кампанията „Най-добрият учител, когото познавам“.
Стефан и Наска с награда от Николай Кирков, директор на ОД на МВР Стара Загора
Стефан и Наска с награда от Николай Кирков, директор на ОД на МВР Стара Загора

В началото на март 16-годишният Стефан от 9 б клас на ПГЕТ, заедно с Наска Бончева, ученичка в ПГВМ, и двамата от Дом „Мария Терезия“ в Стара Загора, предадоха в полицията изгубените и намерени от тях 380 лв. Без да се колебаят младежите, израснали в социални домове, върнаха парите. Дни преди тази случка преподавателката на Стефан по български език и литература г-жа Безценна Стайнова им дава за домашно да напишат есе. Текстът на Стефан, който учителката предостави на ЗАРАТА, трогнал целия клас.

В него момчето разказва накратко, че никое дете не прави доброволен избор да расте в социален дом, без родителски грижи, но е на мнение, че точно изпитанията правят хората по-силни. Най-често повтаряната от него дума в есето е ЧЕСТНОСТ –  честност, грижа, любов, разбирателство и уважение към всички и най-вече към себе си. И ето как житейска ситуация „провери“ в действителност нагласата на Стефан – с намерените пари да си купи нещо необходимо, което в неговото положение не са едно и две, или да ги върне на собственика им. Той направи второто без колебание, защото е качествен човек, с добра и нежна душа, както го описва и г-жа Стайнова. По думите ѝ младежът обича да създава рими, с които после много успешно рапира.

инж. Валентина Димитрова
инж. Валентина Димитрова

Втората символична награда за празника на гимназията е филм на БНТ от кампанията „Най-добрият учител, когото познавам“ за старшия преподавател в ПГЕТ инж. Валентина Димитрова. Самата тя е възпитаник на училището, в което преподава повече от 19 години. Нейните уроци са слушали бивши и настоящи ръководители на ключови предприятия в българската енергетика. Филмът ще се излъчи в сряда, на 5 април 2017 г.

Професионална гимназия по електротехника и технологии в Стара Загора е сред първите български училища, които работят по пилотен проект за въвеждане на новата у нас система за дуално образование.

За най-светлия християнски празник Великден винаги се случват чудеса. Чудеса, като тези добри новини в Професионалната гимназия по електротехника – училище с традиции, твърдо следващо принципите на доброто образование и грижа за ученика, обърнато към нововъведенията на модерното обучение.

И признанието не закъснява…

Програмата за празника

Още за училището прочетете ТУК


image0 (9K)