Свети Валентин в Китай

Днес е Циси- празникът на влюбените в Китай. Това е традиционен празник наречен още Цицяо. Той е най- романтичният и е свързан с народната легенда за Пастира и Тъкачката. Всяка година на седмия ден от седмата луна по китайския лунен календар, магазините правят големи промоции на сувенири, цветя, бижута, шоколадови изделия.  Младите го празнуват подобно на западния празник „Свети Валентин“. Легендата разказва,че в древността небето било синьо, без нито един облак, на Нефритеният  император това му било много скучно. Затова той накарал седемте си дъщери да изтъкат плат и да направят дрехи за небето. Най-малката дъщеря била най-старателна.Тя изтъкала най- красиви цветове и сестрите й много я хвалели. Бащa й я нарекъл Тъкачката. Един момък силно привлякъл нейното внимание. Той бил Пастирът. Беден, но весел момък, който работел усърдно и в труд минавали неговите дни. Веднъж, прибирайки се вкъщи, видял, че къщната работа е свършена. Зачудил се кой е направил всичко това и се скрил за да види. Не след дълго дошла Тъкачката и започнала да чисти дома му. Пастирът много се зарадвал като я видял, излязъл от скривалището си и й предложил да се оженят. Бащата на Тъкачката бил ядосан, че се е омъжила за обикновен човек и й забранил да се вижда с него. След много молби Нефритеният император й разрешил да го види за малко. Двамата влюбени се затичали един към друг, но тогава Небесната властителка Си-уанму хвърлила златната си игла прекарала с нея зад себе си една черта и в миг цялото небе се разделило на две от залялата го Сребърна река. Оттогава двамата съпрузи само можели да се гледат с плувнали в сълзи очи и да стоят съвсем близо един срещу друг на двата бряга на реката, без да могат отново да се съберат. Минало време и Нефритеният император и  Си-уанму най-накрая разбрали, че няма да успеят да охладят взаимната любов на двамата съпрузи. Тогава те се смилили над тях и им позволили веднъж в годината да се срещат на седмия ден от седмата луна. Според легендата на този ден всички свраки от Поднебесната литват на небето и сътворяват от телата си мост, който свързва двата бряга на Сребърната река. Така те помагат на двамата влюбени да се срещнат.

Седмата вечер“ или празника на любовта, е една от най- известните китайски народни предания за любовта. По време на „Седмата вечер“ се провеждат множество традиционни ритуали, част от които са: „Ритуал с игла и конец“ — това е молитва за добра поличба, при която младите момичета стоят с лице към луната и с вдянат в игла конец, е най-старият ритуал на този празник, който датира още от династия Хан (206 г. пр. н. е.-220 г. сл. н. е.) и се е предал от поколение на поколение чак до наши дни. Друг ритуал е гадаенето „Щастлив паяк“ — пъпеш, диня, фъстък или друго растение се слага във фруктиера, пак там се слага и мъничък паяк. Изчаква се, докато се извърши ритуалът с иглата и конеца, след което всички неженени момичета се събират около фруктиерата и се стремят първи да видят изплетената паяжинка. Която първа я види — нея я чака голямо щастие. Този ритуал е възникнал по-късно, около V-VІ век, в епохата на Южните и Северните династии. „Мятане на игла“ е разновидност на „Ритуал с игла и конец“ и макар да произхожда от него, все пак съществено се различава. При него на двора се поставя меден таз; в него се налива специална вода — смес от налята през нощта и налята през деня вода, която престоява под открито небе една нощ. На следващия ден — обикновено след обяда на празника, водата леко се е изпарила и по повърхността й се утаява нещо като тънка мембрана. Взима се игла за шиене и съвсем леко се приплъзва по повърхността. Иглата остава върху мембраната, без да потъне. Гадаенето е неблагоприятно, ако сянката от иглата е с формата на права линия; ако е с каквато и да е друга форма — гадаенето е благоприятно за момичето. Този ритуал е възникнал през ХІV-ХV век.

Празникът „Седмата вечер“ се смята за китайския празник на любовта, все повече млади хора предпочитат да го празнуват. Много влюбени двойки избират изискан ресторант, където да прекарат една романтична вечер. Разбира се, много от ресторантите предлагат и специална програма за празника и организират мероприятия. Пръв избор е вечерята на свещи, няма по-романтичен начин за отбелязване на празника на любовта. Други двойки предпочитат да гледат небето и да си представят как двамата влюбени съпрузи се съединяват на небето. Някои отиват на екскурзия с любимия човек. На много места има организирани храмови базари, масова целувка, масови бракосъчетания и др.

В статията са използвани  материали от сайта „Всичко за Китай“ на Яна ШИШКОВА


image0 (9K)