Светият Синод с решение за Великден

За Великден – Пълна дезинфекция на храмовете, а всички богослужения остават. Това стана ясно от изявление на Светия Синод, след срещата между българският патриарх Неофит, епархийските митротополити и вицепремиера Томислав Дончев.

На въпрос ще се използва ли сребърната лъжичка за светото причастие, митрополит Киприан отговори:

„От светото причастие никой не може да се зарази. Може да се зарази човек от човека, затова трябва да се спазва дистанция“.

„Светият синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазването на живота и здравето на българския народ. В съответствие с изискванията, призовава вярващите християни да останат в домовете си. Всички храмове на БПЦ остават отворени, в тях ще се извършват определените богослужения и молитвени последования. Предаване на светото причастие остава непроменено. Служителите на БПЦ се задължават да преподават светото причастие само на онези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично“, каза митрополит Киприян.

По думите му, болните ще бъдат пречестявани със запасни свети дарове. Ще се използват дезинфектанти в храмовете, за да се поддържа лична хигиена. Подовете ще се почистват, иконите ще се забърсват. Ще се премахнат пътеки и килими за по лесна дезинфекция. Местата на сядане също ще се дезинфекцират на няколко часа.  Миряните и свещениците трябва да използват предпазни средства. Да се спазва дистанцията от 2 метра.  Кръщенетата и венчавките ще се извършват с ограничен брой хора. Опелата на покойниците ще се извършват на открито в присъствието на най-близките.

Църквата ще се моли за всички онези, които се излагат на риск. Патриарх Неофит е изразил надежда, че с Божия помощ кризата скоро ще бъде преодоляна.


image0 (9K)