Сбъдна се най-лошата прогноза на синоптиците за 13 юни. Пороен дъжд вече се излива в София, скоро и над цялата страна

Пороен дъжд, след няколко прегърмявания, вече се излива над София. Черни облаци затулват цялото небе. Жълт код за валежи и гръмотевични бури е обявен за цялата страна за 13 юни. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.Днес ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

В първия ден от новата седмица времето ще бъде облачно с валежи, придружени с гръмотевици. Около и след обяд в Западна и в Централна България валежите ще са значителни по количество. Възможни са градушки. Ще духа слаб, в Югоизточна България – умерен до силен вятър от юг. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса.

Над планините ще бъде облачно. Около и след обяд ще започнат валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 17 градуса, на 2000 м – около 10 градуса.
Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Около и след обяд главно над южното крайбрежие ще започнат краткотрайни превалявания. Там ще духа и умерен до силен вятър от юг. Максималните температури ще са 22-26 градуса, температурата на морската вода е 20-22 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

При жълт код важи предупреждение за възможни локални наводнения и затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. При жълт код за гръмотевична дейност хората в планински, горски и открити местности трябва да бъдат изключително внимателни.

[ad id=“105290″]


image0 (9K)