Сблъсъци, сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстранти в Париж

Френската полиция употреби сълзотворен газ и гумени куршуми спрямо участниците в протестната акция против резултатите от президентските избори, организирана в Париж, пише БЛИЦ.

По пътя на мирното шествие са били поставени полицейски кордони. Демонстрантите определиха своята акция на протест като „съпротива” на „капиталистическия” дневен ред на новоизбрания президент Макрон и неговите реформи. Източници от парижките органи на реда съобщават, че са задържани около 140 души. Девет са оставени в ареста.

Парижката полиция преби журналистка на Sputnik France Ксения Козлитина по време на демонстрация против резултатите от президентските избори във Франция. На нея ѝ е била взета защитна маска и каска, а също е отнет телефона, за да бъде счупен, с който тя е излъчвала директно от мястото на събитието.  Козлитина разказа в интервю за „Россия 24“, че демонстрантите са вървели по посока на Бастилията и не са показвали никаква агресия. „В един момент аз започнах прякото излъчване и видях, че полицията влиза в пряк физически контакт с демонстрантите… Те просто започнаха да бият всички наред”, разказва Ксения.   По думите на журналистката, тя е започнала да снима случващото се, след което полицаите започнали да я блъскат, свалили ѝ каската и очилата, взели са ѝ телефона. Всичко това се случва в пряк ефир.

„Взеха ми телефона. Боях се, че ще го счупят. В този момент настана хаос: биеха всички”, разказва Козлитина.   На помощ на журналистката се притекли нейни колеги: те изтласкали служителите на полицията, някой ѝ дал телефон и тя веднага възобновила прекия ефир.   Ксения сега се оплаква от болки в корема. Възможно е тя да е получила травма по време на спречкването ѝ с полицията. Журналистката обаче отказва да губи оптимизма си. „Има журналисти, които бяха бити още повече от мен”, казва Козлитина.   Шествието против резултатите от изборите започна в понеделник по обед на Площада на Републиката в Париж.

Превод и редакция: БЛИЦ


image0 (9K)