Сблъсъци и агресия срещу журналисти по време на Националната конференция на ГЕРБ

Младият мъж с маска, шапка и тъмна фланелка първо беше сред хората, провокирали сблъсъци с антиправителствени протестиращи, а след това няколко пъти отне със сила телефона на журналиста от Свободна Европа Полина Паунова и го изхвърли.

Началото на Националната конференция на ГЕРБ в сряда в „София Тех Парк“ беше белязано от физически сблъсъци между млади мъже с маски и протестиращи срещу правителството, успели да влязат на територията на събитието.

Мероприятието беше организирано на фона на нестихващите през последните 27 дни антиправителствени протести с искания за оставки на третия кабинет „Борисов“ и главния прокурор Иван Гешев. В центъра на столицата дни наред има три денонощни блокади на кръстовищата на Орлов мост, до Софийския университет и на Ларгото.

Националната конференция на ГЕРБ започна в 12.00 часа на открито заради епидемията от коронавирус, като за присъстващите бяха приготвени столове на слънце. Малко преди началото на събитието няколко младежи с маски се конфронтираха с малкото протестиращи, проникнали на територията на парка.

Впоследствие част от младежите, нападнали демонстрантите, проявиха физическа агресия и срещу журналиста от Свободна Европа Полина Паунова, отнемайки няколко пъти телефона, с който ги снима.

Видео ТУК:

„Момчетата, които направиха провокацията (след която се стигна до сблъсъци с протестиращите – бел. ред.) отказаха да кажат кои са. Взеха ми отново телефона и го изхвърлиха“, разказа Паунова.

Заедно с колегата ѝ от Свободна Европа Генка Шикерова те направиха повторен опит да заснемат агресивните мъже, при който един от тях отново нападна Паунова, отнема ѝ телефона и го изхвърли настрани. Маскираният опита да вземе и телефона на Шикерова, при което тя започна да вика за помощ охраната.

Ситуацията провокира намесата на възрастен мъж, който нарече Паунова „боклук“, заявявайки, че е видял как три пъти хвърлят телефона ѝ, което означава, че присъствието ѝ на събитието не е желано.

От пресцентъра на ГЕРБ коментираха пред Свободна Европа, че агресивните мъже са провокатори и са опитвали да нападат дори и симпатизанти на ГЕРБ. Оттам отрекоха младежите да са наемани като охрана от партията.

https://www.facebook.com/genka.shikerova.94/videos/10223543056275036/?t=1

 

Събитието се охранява от частна охранителна фирма и първоначално на мястото не присъстваше полиция. Тя беше повикана след първоначалните сблъсъци с антиправителствени протестиращи. Пристигналите униформени служители на МВР изградиха кордон, за да отстранят демонстрантите, но до задържане на провокаторите, атакували и журналисти, така и не се стигна.

От пресцентъра на вътрешното министерство коментираха пред Свободна Европа единствено, че са запознати със случващото и засега няма какво да съобщят официално.

Част от младежите, облечени в тъмни дрехи и носещи маски, които атакуваха протестиращи и журналисти, коментираха пред „Дневник“, че са дошли да подкрепят премиера Бойко Борисов и управлението му. Те обаче отказаха да кажат дали са членове на някои от организациите на партията в страната.

На Националната конференция присъстват членове на ГЕРБ от цялата страна, сред които и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, представители на коалиционните партньори на ГЕРБ от “Обединени патриоти”, министри от кабинета, депутати, кметове и други.

Последното партийно мероприятие на ГЕРБ в столицата беше на 10 юли, когато успоредно на Ларгото се провеждаше вторият масов антиправителствен протест. След края на митинга на симпатизантите на управляващите пред Министерския съвет се стигна и до епизодични сблъсъци на полицаи с протестиращи, които препречваха пътя на рейсове, извозващи подкрепящите ГЕРБ хора.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)