САЩ: Убит е синът на Осама бин Ладен

Синът на създателя на терористичната организация „Ал Кайда“ Осама бин Ладен Хамза е убит. Това каза пред телевизия „Фокс“ американският министър на отбраната Марк Еспер.

Той обаче отказа да съобщи подробности около смъртта на Хамза и операцията по неговото ликвидиране. „Нямам подробности… Ако имах такива щях да ги споделя с вас“, каза още ръководителят на Пентагона.

В началото на този месец американските медии съобщиха, че Хамза е починал, без обаче да съобщават подробности и мястото на убийството му.

През февруари тази година правителството на САЩ предложи 1 милион долара за информация, водеща до местонахождението му. Хамза бин Ладен, за когото се смяташе, че е на възраст около 30 години, разпространяваше аудио и видео съобщения, призоваващи за атаки срещу САЩ и други страни.

Хамза бин Ладен призова джихадистите да отмъстят за убийството на баща му, извършено от американските специални сили в Пакистан през май 2011 г. Той също призова хората от Арабския полуостров да въстанат. Саудитска Арабия го лиши от гражданство през март.

Смяташе се, че той е бил под домашен арест в Иран, но други предполагат, че може да е пребивавал в Афганистан, Пакистан или Сирия. Американският Държавен департамент съобщи, че от документите, иззети при нападението през 2011 г. в къщата на баща му в Абъттабад, Пакистан, става ясно, че Хамза бин Ладен е трябвало да поеме ръководството на „Ал Кайда”.

Съобщава се, че американските сили са открили видео на сватбата му с дъщерята на друг висш лидер на „Ал Кайда”, за която се предполага, че се е състояла в Иран. Свекърът на Хамза беше идентифициран като Абу Мохамед ал Масри, обвинен за предполагаемото му участие в атентатите през 1998 г. срещу американските посолства в Танзания и Кения.


image0 (9K)