САЩ се готвят да обявят армията на държава за терористична организация

САЩ се подготвят да обявят Революционната гвардия на Иран за чуждестранна терористична организация, пише „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на американски източници.

Информацията се разпространява и от „Ройтерс“, като се позовава на трима американски представители, които потвърждават плана. Според информацията решението може да бъде обявено през следващата седмица. Така за първи път въоръжените сили на държава ще бъдат определени за терористична организация. Решението е безпрецедентно. То има за цел да засили натиска върху елитните сили, пише news.bg

Администрацията на Доналд Тръмп ще съобщи решението си след дълго обсъждане най-рано в понеделник.

„Уолстрийт джърнъл“ пише още, че Пентагонът и ЦРУ са резервирани, тъй като смятат, че планът ще увеличи рисковете пред американските войници, а в същото време мярката няма да засегне иранската икономика. До момента САЩ се ограничават само до налагане на санкции на представители на гвардията.

„Ройтерс“ припомня, че през 2017 г. шефът на гвардията Мохамад Али Джафари е заявил, че подобни действия от страна на Вашингтон ще ги принудят да „разглеждат американската армия като „Ислямска държава“ по света“.

Революционната гвардия е сформирана след Ислямската революция през 1979 г. с мисия да защитава режима на аятоласите. Гвардията отговаря за програмата за балистични ракети на Ислямската република, доставя оръжия на проирански милиции в Близкия изток, а също така се вярва, че е била замесена в ядрената програма на персийската държава.


image0 (9K)