САЩ са обхванати от най-големите протести и бунтове от 1968 г. насам

САЩ са обхванати от най-големите граждански протести и бунтове от убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г., когато страната е разтърсена от мащабни демонстрации за граждански права на фона на Виетнамската война, пише „Гардиън“.

Протестите в САЩ започнаха преди седмица след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Последната подобна голяма анархия, но локализирана само до Лос Анджелис, беше през 1992 г. след побоя на полицаи над чернокожия Родни Кинг. Тогава анархията продължи шест дни. 63 души са убити, а над 2300 са ранени. Ситуацията е овладяна след изпращане на Националната гвардия, армията и морски пехотинци.

Шест поредни нощи големи и малки американски градове се превърнаха в сцена на сблъсъци между протестиращи и силите за борба с безредиците, между мародери и националната гвардия. Участниците в демонстрациите дори нарушават наложения от властите вечерен час. Най-малко 40 града наложиха вечерен час, а Националната гвардия е разположена по улиците в 15 щата и Вашингтон, Окръг Колумбия. Хиляди американци са арестувани. Има фатални случаи и брутални нападения. В много градове, сред тях са Вашингтон и Филаделфия, са регистрирани големи пожари.

Протести с насилие възникнаха и пред Белия дом, където в неделя вечерта потвърдиха, че Доналд Тръмп е бил принуден да се крие в бункер в петък вечерта. Американският лидер не е излизал с официално обръщение към нацията в отговор на възникналата криза. Той предимно използва профила си в „Туитър“. В събота държавният глава говори за смъртта на Джордж Флойд във Флорида, обвинявайки крайнолеви за възникналите проблеми.

Латоша Браун, граждански активист и съосновател на Black Voters Matter, коментира, че президентът Доналд Тръмп е показал, че е готов да убие всяко нещо в тази страна, включително и собствения си народ.

Той е склонен да убие демокрацията. Той е склонен да убие всяко чувство за истинско уважение или доверие към правителството му. Той е готов да убие международните и глобалните отношения на САЩ. Той е разрушител, предупреди активистът.

И всичко това се случва на фона на пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 104 000 души в САЩ, предизвиквайки икономически, политически и културен шок.

Източник – bg-voice.com


image0 (9K)