САЩ разкриха съдържанието на новата си ядрена доктрина

В документа се припомня, че в момента под американския „ядрен чадър“ се намират повече от 30 държави, съюзници на Вашингтон

[ad id=“263680″]

САЩ информираха Русия за съдържанието на своята нова ядрена доктрина, съобщи помощник държавният секретар по контрола над въоръженията Анита Фрид, цитирана от БГНЕС. По думите й двете страни са в процес на съгласуване на датите за новия кръг от преговори за стратегическата стабилност.

„Заявленията на Русия за използването на ядрени оръжия, нейната ядрена доктрина, както и военните й учения, предизвикват тревога у САЩ и техните съюзници“, каза по-рано зам.-министърът на отбраната на САЩ Джон Руд на брифинг за новата ядрена доктрина.

„Определено има нарастваща заплаха: Русия е увеличи своята зависимост от ядрените оръжия и своите възможности. Тя създава голям и диверсифициран ядрен арсенал. Не искаме да считаме Русия за противник.
Продължаваме успешно да следваме двустранния договор с Русия за съкращаване и ограничаване на стратегическите ядрени въоръжения / Treaty between the United States of America and the Russian Federation on Measures for the Further Reduction and Limitation of Strategic Offensive Arms, New START/“, заяви и.д. помощникът на държавния секретар на САЩ за контрол над въоръженията Анита Фрид.

[ad id=“218001″]

„Американската администрация не е съгласна с мнението на онези, които считат, че Русия е изключителен обект на вниманието на новата ядрена стратегия на САЩ“, подчерта тя на пресконференцията в Пентагона.

„Аз не бях нарекла тази доктрина „рускоцентристка“. Русия е една от упоменатите в документа страни, но ние сме цитирали и Китай, естествено, също и Северна Корея и Иран“, изтъкна Фрид.

„Опасенията на САЩ за ядрения потенциал на КНДР вече не са хипотетични, както бяха допреди няколко години“, каза Джон Руд, мотивирайки новите мерки, предвидени в доктрината.

„Американската администрация не изключва използване на ядрено оръжие в случай на неядрено нападение срещу САЩ“, отбеляза първият зам.-министър на отбраната Патрик Шанахан.

[ad id=“218548″]

В самия документ, чиято несекретна версия е от 75 страници, се казва, че САЩ проучват възможностите за използване на ядрено оръжие, единствено при извънредни обстоятелства, за да защитят жизненоважни интереси на САЩ, техните съюзници и партньори.

Това означава в частност: атаки срещу гражданското население или инфраструктури на САЩ, техните съюзници и партньори, атаки срещу ядрените сили на САЩ и съюзниците им, тяхното командване и контролните им структури, както и системите за ранно предупреждение за ракетно нападение.

„Ядрената доктрина изяснява, че извънредните обстоятелства могат да включват и съществено неядрено стратегическо нападение“, каза Шанахан. Според него това пояснение има стабилизиращо въздействие, като понижава риска от използване на ядрени оръжия от когото и да е било. В документа се припомня, че в момента под американския „ядрен чадър“ се намират повече от 30 държави съюзници на САЩ.

„САЩ няма да използват ядрено оръжие или да заплашват с употреба на такова, неядрени страни, които са членове на договора за неразпространение на ядрените оръжия и изпълняват своите задължения по него“, поясняват съставителите на доктрината. В документа се казва, че към настоящия момент идеята САЩ да поемат ангажимент да не използват първи ядрено оръжие е „неоправдана“.

„Политиката на САЩ остава запазване на определена двусмисленост относно точните обстоятелства, които могат да доведат до ядрен отговор от американска страна“, се казва в документа. „САЩ приемат, че при определени условия Русия ще бъде готова да продължи по пътя на по-нататъшно съкращаване и ограничаване на ядрените въоръжения, коментира Анита Фрид.

„Ние успешно изпълняваме новия START и оставаме отворени за бъдещ потенциален контрол над въоръженията, както казахме тук. Това, от което се нуждаем, е установяване на ясни условия в сферата на сигурността“, посочи тя.

[ad id=“236480″]

Двустранният руско-американски договор за съкращаване и ограничаване на стратегическите ядрени въоръжения /нов за съкращаване и ограничаване на стратегическите ядрени въоръжения/ бе подписан през 2010 г. и влезе в сила през 2011. Москва и Вашингтон на 5 февруари трябва да достигнат ограниченията, предвидени в този договор.

 

 


image0 (9K)