САЩ продължава да убеждава съюзниците си за промени в иранската ядрена сделка

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп днес продължи да убеждава съюзниците на САЩ в Европа за необходимостта от добавяне на нови изисквания в иранското ядрено споразумение, предаде Асошиейтед прес.

[ad id=“263680″]

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън днес разговаря с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан по въпроса. Вчера той се опита да убеди по същия този въпрос и британския външен министър Борис Джонсън на среща с него в Лондон.

Преди срещата с Тилърсън днес Льо Дриан обаче припомни, че Международната агенция за атомна енергия е казала, че Иран спазва условията на споразумението. Той допълни, че страните по договора нямат никакво основание да не вярват в това и ето защо те трябва да застанат зад думата, която са дали, когато са подписали договора. „Защото, когато един договор е подписан, всяка страна, който го е подписала, трябва да го спазва. Тилърсън трябва да разбере това“, каза Льо Дриан, предвещавайки, че разговорът с държавния секретар за иранската сделка ще е напрегнат.

[ad id=“218001″]

След тази среща Тилърсън ще участва в Париж заедно с представители на тридесетина страни в поставянето на начало на инициатива за преследване на виновните за атаките с химически оръжия в Сирия. Това ще стане на конференция, организирана от Париж. След тази конференция Тилърсън ще има неформални консултации по сирийския въпрос с малка група външни министри от ключови страни съюзници – Великобритания, Франция, Германия, Йордания и Саудитска Арабия. Близкоизточен дипломат каза, че на тези консултации Тилърсън ще представи американската стратегия за Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Засега не е ясно колко детайлно ще е това представяне.

[ad id=“218548″]

По-рано този месец Тилърсън каза, че американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка „Ислямска държава“ бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад. Тилърсън заяви това в реч в Станфорд, в Калифорния. Тогава той за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад.

[ad id=“236480″]

„Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ“, каза тогава Тилърсън, припомня Франс прес. Тогава той за първи път призова за „търпение“ относно оттеглянето на Асад – най-ясна индикация, че САЩ приемат, че Русия и Иран са укрепили позициите на Асад и че е малко вероятно той да се оттегли от властта незабавно, отбелязва Ройтерс.

 


image0 (9K)