САЩ продават на Финландия 200 ракети за над 700 милиона долара

Съединените щати одобриха продажбата на 200 нападателни и отбранителни ракети на Финландия, която не е член на НАТО и граничи с Русия, предаде „Франс прес“, като цитира Държавния департамент.

[ad id=“263680″]

Ракетите, на стойност над 700 милиона долара, са земя-вода „Харпун“, предназначени за разполагане на финландски бойни кораби или за противоракетна отбрана на брега, и ракети „Сий Спароу“, предназначени за бойните кораби от ново поколение, които Финландия ще придобие през 2020 г., предаде БТА.

За първи път Финландия купува такива ракети, които без проблем ще интегрира в отбранителните си способности, посочи Държавният департамент.

[ad id=“218001″]

Продажбата на ракетите на Финландия – страната от Европейския съюз, която има най-дълга граница с Русия, става в момент, когато отношенията между Москва и Запада са в най-ниската точка след Студената война.

Литва обвини вчера Русия, че е разположила в анклава Калининград ракети, способни да носят ядрени заряди, предаде „Асошиейтед прес“. Литовската президентка Далия Грибаускайте каза пред журналисти, че „ракети Искандер се разполагат за постоянно в Калининград, докато ние разговаряме“.

[ad id=“218548″]

Тя заяви, че тези ракети са заплаха не само за Литва, но и за половината страни в Европа. Заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър, която заедно с Грибаускайте посети войските на НАТО в литовския град Рукла, каза, че ако съобщеното от президентката е вярно, „това е много сериозен проблем, добавя АП.

 


image0 (9K)