САЩ предупреди за предстояща химическа катастрофа в Украйна

Държавният департамент на САЩ предупреди, че нов кръг от насилие в Украйна може да доведе до химическа катастрофа, пише американското издание Washington Examiner, цитирано от агенция Фокус.

[ad id=“225664″]

Говорителят на външното ведомство на САЩ Хедър Науърт обвини „подкрепяните от Русия сили“, че обстрелват водна пречиствателна станция, около която има танкери, пълни с газ хлорин.

„Призоваваме подкрепяните от Русия сили да се съобразяват с примирието и най-вече, да спрат да обстрелват района около пречиствателна станция, където има няколко танкера с газ хлорин и да изтеглят висококалибрените си оръдия на нужното разстояние от линията на съприкосновение“, заяви тя пред репортери.

[ad id=“255238″]

Същият газ беше използван за химическите атаки в Сирия и Науърт предупреди, че снарядите се взривяват на около 50 метра от газовите танкери, в близост до две пречиствателни станции.

„Попадение в танкерите ще предизвика катастрофа, обгазявайки хората, които работят в станциите, а може би и тези в близките градове, като освен това ще причини криза с питейната вода в района“, допълни Науърт.
Източник:dunavmost.com


image0 (9K)