САЩ прегрупират войските си в Сирия

Силите на САЩ, които евакуираха повече от половината си военнослужещи от Сирия по време на турската операция „Извор на мира“, засилиха военното си присъствие в богатите на петрол региони в страната, предават Анадолската агенция и „Фокус“.

Американски военнослужещи са се върнали и в част от евакуираните по-рано региони.

Войските на САЩ бяха разположени в 22 региона на Сирия преди началото на турската операция и тогава в тях се намираха около 2 хил. военнослужещи. Те се изтеглиха от 16 места малко преди началото на операцията, но останаха в регионите на Дейр ез-Зор и Хасака, в които се намират множество петролни кладенци.

След прекратяването на операцията, силите на САЩ са се върнали в шест от военните си бази, включително в две бази в град Ракка, всички три военни пункта в Хасака и в един, намиращ се в Айн ал-Араб. Все още американските войски не са се завърнали в Манбидж.

На 4 ноември Белият дом обяви, че ще разположи допълнителни войски, включително бронирани машини и 300 военно служещи в района на Дейр ез-Зор.

Техни войници патрулират в териториите, контролирани от кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), които Анкара смята за терористична организация, но и които помогнаха на коалицията, водена от САЩ в борбата с „Ислямска държава“.

 


image0 (9K)