САЩ поднови обвиненията си към Москва, че употребява химическо оръжие в Сирия

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън поднови днес във Варшава обвиненията си срещу Русия във връзка с химическите атаки в Сирия – обвинения, отхвърлени от Москва, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

[ad id=“263680″]

„По повод забележките ми относно Русия и използването на химически оръжия в Сирия поддържам вече казаното“, заяви Тилърсън на обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович.

Обвиненията му бяха отправени във вторник в Париж на международен форум за разследване на престъпления с употреба на химически оръжия в Сирия. Правителството на Сирия може би все още използва химически оръжия и отговорността за това носи Русия, каза той.

На другия ден Кремъл обвини в отговор САЩ, че „замотават“ разследвания във връзка с такива случаи.
„През последните 24 до 48 часа печатът помести информации от явен източник за използването на хлор като оръжие в Сирия“, каза днес Тилърсън.

[ad id=“218548″]

Тези нападения „нарушават всички конвенции, подписани от Русия“, продължи той и добави, че тази страна, „съюзничка на Асад“, трябва да реагира.

След като пристигна във Варшава снощи, Тилърсън разговаря с президента Анджей Дуда, премиера Матеуш Моравецки и с Чапутович, а после почете паметта на жертвите на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Държавният секретар на САЩ акцентира на пресконференцията върху добрите отношения между Вашингтон и Варшава.

[ad id=“218001″]

Той заяви, че подкрепя Полша в противопоставянето й срещу изграждането на газопровода „Северен поток-2“ между Русия и Германия, твърдейки, че тръбата ще допринесе Европа да остане „зависима от руския природен газ“.

 


image0 (9K)