САЩ отново обвиниха Китай и СЗО за пандемията от COVID-19

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш говори пред Общото събрание на организацията на 21 септември.

Броят на починалите от коронавирус в Съединените щати вече надхвърли 200 хиляди, съобщи университетът „Джонс Хопкинс“, цитиран от световните агенции.

Страната е на първо място в света и по брой регистрирани заразени – над 6 милиона и 800 хил. души.

Същевременно напрежението между Съединените щати и Китай излезе отново на преден план в годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк, след като американският президент Доналд Тръмп обвини Китай и Световната здравна организация за разпространението на коронавируса.

Той посочи, че е „много ядосан“ от факта, че Китай не е успял да спре разпространението на коронавируса по целия свят и в САЩ.

В интервю за телевизия Fox news в Белия дом Доналд Тръмп заяви, че САЩ „са се справили много по-добре с пандемията в сравнение с Европа“, отбелязвайки, че в момента старият континент е ударен от нов скок на случаите на Covid-19.

Според президента неговата страна би могла да се сблъска с „между 2,5 милиона и 3 милиона смъртни случая“ от коронавируса, без предприетите от администрацията му мерки за ограничаване на пандемията.

Китайският лидер Си Цзинпин пък призова за международна солидарност и подкрепа за Световната здравна организация

От своя страна руският президент Владимир Путин предложи международна конференция на високо равнище за по-бързо изработване на общодостъпна ваксина.

В България: 109 нови случая за денонощието

В България 109 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал.

От началото на пандемията броят заразени с коронавирус достигна 19 123.

За последните 24 часа са направени 3 049 PCR теста, като регистрираните нови случаи на Covid-19 са 3,57% от направените тестове.

Излекувани през последните 24 часа са 21, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 13 748.

Починали през последното денонощие са двама, с които общият брой на починалите от началото на пандемията достигна 767.

Активните случаи са 4 608. Най-голям брой на заразени с Covid-19 през последното денонощие е регистриран в София (30), следвана от Благоевград (25), Бургас (9) и Пловдив (7).

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)