САЩ отново на „косъм” от бюджетна криза

САЩ трябва да се подготвят за спиране на дейността на много федерални агенции, ако до полунощ Сенатът не се споразумее за проектобюджета.

[ad id=“263680″]

Той бе одобрен снощи от Камарата на представителите и трябва да осигури финансиране на правителството, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Снощи Камарата на представителите на САЩ прие мярка за временно финансиране, за да се избегне спиране на дейността на много федерални агенции. Парламентаристите одобриха удължаване на финансирането с четири седмици, до 16 февруари, с 230 срещу 197 гласа.

Сенатът трябва на свой ред да се произнесе по въпроса днес преди полунощ, но там гласуването се очаква да бъде много оспорвано.

[ad id=“218548″]

Републиканското мнозинство иска да бъде приет бюджет за 2018 година, в който се стимулират разходите за отбрана – предизборно обещание на Тръмп, според когото въоръжените сили са недостатъчно оборудвани след 16 години непрекъсната война.

Малцинството на демократите обаче иска в замяна да се реши съдбата на 690 000 „дриймъри“ – младежи,пристигнали незаконно в САЩ, когато са били деца. В бъдеще те са застрашени от експулсиране след прекратяването програмата ДАКА от времето на президента Барак Обама, която им даваше статут на временно пребиваващи.

[ad id=“218001″]

Демократите искат също така дългосрочно финансиране на общественото здравно осигуряване за бедните деца, застрашено от здравната реформа. Републиканците като цяло са съгласни за легализиране на „дриймърите“. Но Тръмп иска в замяна да се гласува отпускането на кредити за издигане на обещаната стена на границата с Мексико и премахването на лотарията със „зелени карти“.


image0 (9K)