САЩ обещават близо $ 300 млн. за засилване на сигурността в Югоизточна Азия

Американският държавен секретар Майк Помпейо обеща днес, че САЩ ще предоставят финансиране в размер на близо 300 милиона долара за укрепване на сигурността на Югоизточна Азия, предаде Ройтерс.

[ad id=“225664″]

Помпейо посочи тази сума пред репортери в кулоарите на среща на външните министри от 10-членната Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и от други страни в Сингапур, цитира БТА.

„Като част от нашия ангажимент да допринасят за укрепване на регионалната сигурност в индо-тихоокеанския регион, САЩ с вълнение обявяват близо 300 милиона ново финансиране за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността в целия регион“, каза той.

[ad id=“263680″]

Новата помощ е предназначена за засилване на морската сигурност, за хуманитарна помощ, мироопазване и възпрепятстване на „транснационалните заплахи“.

САЩ казаха по-рано през седмицата, че ще инвестират 113 милиона в технологии, енергетика и инфраструктура в нововъзникващите пазари в Азия.

Китайският топдипломат Ван И заяви пред журналисти на същия форум, че Пекин приветства и е готов да работи със САЩ, за да помогне с по-бързото развитие и по-добрата сигурност в региона.

[ad id=“236993″]

Той обаче добави, че САЩ изпращат „масивни стратегически оръжия“ в Южнокитайско море и региона като демонстрация на военна мощ, а това поставя Китай и други страни под натиск. По думите му Вашингтон е най-голямата сила, стояща зад милитаризацията на региона.


image0 (9K)