САЩ – най-големият шпионски провал за последните 100 години

Днес в Балтимор започва процесът срещу шпионинът на века.

**** Задигнати са около 25 милиарда страници секретна, свръхсекретна и незнайно колко секретна документтация – Джулиан Асандж с неговия „Уикилийкс“ и Едуард Сноудън с разкритията му се оказаха дребни шпиони на фона на новата звезда – Харолд Т. Мартин III.

Това написа Григор Лилов в личната си Фейсбук страница по темата за най-големият шпионски провал на САЩ за столетия. Ето какво още написа по темата.

*публикуваме без редакторска намеса:

Днес в Балтимор започва процесът срещу шпионинът на века. Според някои експерти това е най-значимото изтичане на информация от американски секретни служби на САЩ за цялата им история. От обвинителния акт се разбира, че Харолд Мартин е откраднал минимум 50 терабайта класифицирана информация, както и 6 кутии документи на хартия.

***** За справка: един терабайт информация образно може да се представи с 1 млн. книги по 500 страници всяка! Т.е. става дума за 25 милиарда страници. За сравнение -Фондът на нашата Народна библиотека „Кирил и Методий“ е 7 997 хил. единици с под 3 милиарда страници книги, вестници, списания, архивни документи и т.н.,)

Част от тази информация е с гриф „свръхсекретно“!

Задигната били и свръхсекретни „конкретни оперативни планове срещу известен враг на Съединените щати“ според правителството. Счита се, че евфемизмът „известен враг“ визира основния противник на САЩ – Русия. Харолд Мартин е докопал и свръхсекретни хакарски инструкции (макар и не последна версия, а от 2013 г.). Те са били предложени за продажба в мрежата и закупени от анонимна група.  Задигнал е и личните данни на неизвестен брой служители – дълбоко засекретен персонал на Агенцията, както и флашки с информация, дигитални устройства, цели компютри и др. Накои от тези вещи са били открити при обиска на къщата му на 27 август в един навес. (господи, а това е най-секретната шпионска служба на САЩ! Как ли ги и изнесъл и какъв е въобще пропусквателният режим?!)  Забележителното е, че ФБР и американската прокуратура засега не са го обвинили в шпионаж, а само в кражба на секретна информация и неправомерно нейно използване. Прокуратурата обаче е заявила, че ще разшири обвиненото и в шпионаж. Имало данни, че Мартин контактувал с неназовани хора на руски език и че е теглил информация на руски език. По някои данни този теч е продължил над 16 години, преди да започне разследване покрай една публикация в мрежата. Счита се, че Харолд Мартин е „звезда“ в криптирането и сложни комуникационни техники за достъп до мрежата и компютри, без да се оставят никакви дигитални следи . От края на 2014 Харолд Мартин ІІІ е работил и за Пентагона по методите на бъдещите кибервойни.

Мартин е 51-годишен, доктор на науките по информационни системи и икономика. Бил е сърдечен, ала въздържан към хората, макар че е имал приятели. Той е ветеран от военноморските сили, чудат и работохолик. В средите му е известен и популярен като върл националист, съвсем краен патриот

http://BNews.bg


image0 (9K)