САЩ и съюзниците им спират полетите на изтребителите F-35

Причината е възможен дефект в тръбите за гориво, който може да е виновен за падането на една от бойните машини

[ad id=“225664″]

САЩ и съюзниците им обявиха, че временно спират полетите на най-модерния си изтребител F-35, предават световните агенции, цитирани от Дарик.

Причината е възможен дефект в тръбите за гориво, който може да е причинил падането на един от изтребителите миналия месец в Южна Каролина.

Самолетите от програмата F-35 са пето поколение изтребители и са най-скъпите в историята, като все още не са влезли напълно на въоръжение. Едно от основните им предимства е, че могат в реално време да събират, анализират и препращат информация до други оръжейни системи и до военното командване.

По-рано през седмицата обаче доклад на Правителствената служба за отчетност сигнализира, че почти всички оръжейни системи, разработвани в последните 5 години от САЩ, включително и F-35, са силно уязвими на кибератаки.

[ad id=“263680″]

От службата съобщиха, че техни екипи са успели лесно да проникнат в сложни оръжейни системи в рамките на по-малко от час, най-вече заради лоша поддръжка на паролите им.

От Държавният департамент на САЩ междувременно съобщиха, че инспекцията за възможния дефект на F-35 ще приключи до 2 дни.


image0 (9K)