САЩ и Китай се разбраха за 90-дневно търговско примирие

Съедините щати и Китай постигнаха 90-дневно прекратяване на огъня в търговския си конфликт, който разтърси финансовите пазари и заплаши растежа на световната икономика, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Договореността беше постигната на вчерашната работна вечеря на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин и техни съветници в Буенос Айрес, след срещата на върха на Г-20.

Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента. Китай се съгласи да закупи все още не договорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни, се казва в съобщение на Белия дом.

Примирието, постигнато след продължилата повече от два часа среща, ще трае 90 дни и ако през този период Вашингтон и Пекин не успеят да постигнат споразумение по структурните промени в търговските си отношения, митата върху китайските стоки ще скочат от 10 на 25 процента, уточни Белият дом.

Срещата между президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин премина „много добре“, заяви съветникът по икономическите въпроси в Белия дом Лари Къдлоу, цитиран от световните агенции.

Работната вечеря на двамата лидери се състоя в хотел в аржентинската столица след края на срещата на върха на Г-20 и продължи близо два часа и половина. Никоя от страните не разпространи изявление за резултатите от разговорите, посветени главно на търговски въпроси. Веднага след срещата Тръмп се отправи към летището, за да отпътува за Вашингтон.

Китайската централна телевизия съобщи, че по време на срещата Тръмп се съгласил да не въвежда от 1 януари 2019 г. нови мита върху стоки от Китай, предаде ТАСС.


image0 (9K)