САЩ и Китай подновяват търговските преговори, няма да въвеждат нови мита

Китайският президент Си Дзинпин и американският президент Доналд Тръмп се срещнаха в събота в края на срещата на върха на Г-20 в Осака. Те се споразумяха да възобновят търговските преговори между двете страни. Както съобщава Централната телевизия на Китай, САЩ са обещали да не въвеждат нови мита върху китайските стоки. Срещата между Дзинпин и Тръмп е продължила 80 минути, предаде ТАСС.

„Председателят на КНР Си Дзинпин и американският президент Доналд Тръмп постигнаха споразумение за възобновяване на търговските и икономически консултации въз основа на принципите на равенство и взаимно уважение. Американската страна заяви, че няма да въвежда нови мита върху китайския износ“, съобщи китайската държавна телевизия.

В продължение на няколко месеца Китай и Съединените щати проведоха преговори за уреждане на търговските си спорове. Последният кръг от тези консултации се състоя през първата половина на май във Вашингтон, но след това те стигнаха до задънена улица. На 10 май Вашингтон въведе допълнителни мита за китайски продукти на стойност 200 млрд. долара, повишавайки процента от 10 на 25 на сто. В началото на юни китайското правителство въведе ответни мерки срещу повече от 5000 стокови позиции от САЩ в размер на 60 млрд. долара.


image0 (9K)