САЩ и Китай доведоха докрай примирието в търговската си война

САЩ и Китай обявиха в петък, че са постигнали предварително споразумение, което бележи примирие след близо две години на жестока търговска война с наказателни тарифи, които отслабиха световната икономика, съобщи АФП.

„Това е фантастична сделка за всички. Благодаря!“, съобщи в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп, който обеща на избирателите си през 2016 г. да се справи с „нечестните“ бизнес практики на Пекин.

Китайският зам.-министър на търговията Ванг Шууен обяви преди това от Пекин прогресивното намаляване на американските тарифи. Двете държави се разбраха да извършат възможно най-бързо правния преглед и превода на споразумението, преди да се пристъпи към окончателното му подписване, каза той, без да посочва конкретна дата за това.

От своя страна, икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу подчерта, че подписването може да бъде на ниво министри, а не на президенти.

В краткосрочен план споразумението предвижда Доналд Тръмп да се откаже от налагането в неделя, както първоначално беше планирано, на нови митническите тарифи на китайски стоки за около 160 млрд. долара.

Митата от 15 процента върху други китайски стоки за 120 млрд. долара, които са в сила от 1 септември, ще бъдат намалени наполовина (7,5 процента).

Двете страни заявиха, че споразумението включва интелектуална собственост, трансфер на технологии, храни и селскостопански продукти, финансови услуги, валутен курс, засилване на търговията и как ще бъдат решавани бъдещите спорове.


image0 (9K)