САЩ гонят хиляди китайци, лишават Хонконг от специалния му статут

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че САЩ ще отнемат специалния търговски статут на Хонконг заради плановете на Пекин да наложи на територията ново законодателство в областта на сигурността, съобщиха информационните агенции.

Това е драстична стъпка, обявена в момент, когато враждата на Тръмп с Китай се засилва. Решението му може да застраши и изпълнението на първата фаза от американско-китайската търговска сделка, подписана тази година, отбелязва ДПА.

В изявление през журналисти от Розовата градина на Белия дом Тръмп каза, че е възложил на администрацията си да започне процес на отмяна на политиката на изключения,осигуряваща специален подход към Хонконг.
Китай не спази обещанията си пред света за гарантиране на автономията на Хонконг, каза той.

„Това е трагедия за народа на Хонконг, за Китай и за целия свят“, заяви американският президент.

Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на „целия спектър“ от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза Тръмп.

Тръмп каза, че САЩ имат намерение да наложат санкции на длъжности лица от Китай и Хонконг, свързани с подкопаване на автономията на Хонконг.

Освен това Държавният департамент ще започне да предупреждава американските гражданите, че има опасност да бъдат следени и арестувани, когато посещават Хонконг, предаде Асошиейтед прес. Тръмп каза също, че САЩ ще престанат да пускат в страната някои китайски граждани. Той не даде подробности, но тази седмица служители казаха, че американската администрация обмисля да изгони хиляди китайци, приети в американски университети.

В четвъртък Китай реши да приеме закон за националната сигурност на територията на специалния си административен район. Критици и правозащитници се опасяват, че той ще бъде използван за потушаване на политическо инакомислие.

Според принципа „Една страна, две системи“, залегнал в споразумението между Китай и Великобритания от 1997 г., бившата британска колония запазва до 2047 известна автономия от Пекин. Подготвяният закон обаче заобикаля законодателния съвет на Хонконг и с това Пекин нарушава договора, казват критици.


image0 (9K)