САЩ вкараха командването на армията си в бункера „Шайен“ в Колорадо

Командването на американската армия, което отговаря за защитата на територията на САЩ, беше изолирано в известния бункер в планината Шайен, където ще останат „запечатани“, докато премине пандемията с коронавируса, съобщава Дейли мейл. Това се случва на фона на съобщенията за болни от коронавируса сред екипажа на самолетоносача „Нимиц“.

Бункерът е изграден по време на студената война близо до Колорадо Спрингс. Военните екипи, които следят за евентуални заплахи от чуждестранни ракети и самолети са прибрани в няколко военни бази, включително и в тази в планината Шайен. Тази стъпка се предприема, за да се осигури персоналът, който следи за въздушни заплахи, доката пандемията от COVID-19  се разпространява.

Затворените в бункера са подготвени да стоят „запечатани“ поне няколко месеца. Ако някой в базата все пак развие болестта, има подготвена резервна военна част, която работи в друга секретна локация.

„За да обезпечим възможностите си да защитаваме нашата страна въпреки пандемията, персоналът бе разделен на екипи. Като една част отиде в базата на военновъздушните сили в планината Шайен, а друга се премести в алтернативна локация“ – каза генерал Терънс О“Шонъси ръководител на северното командване (NORTHCOM) и на NORAD.

„Нашите отдадени професионалисти от NORAD и NORTHCOM напуснаха своите домове, сбогуваха се със семействата си и са изолирани от всички, за да сме сигурни, че ще бъдат в състояние да бранят страната ни във всеки момент.“ – каза генералът. „Това със сигурност не е оптималното решение, но е абсолютно необходимо и правилно в настоящата ситуация.“

„Моята основна грижа е дали ще имаме достатъчно място в планинската поземна база за всички желаещи да се преместят там. Но нямам право да обсъждам кой ще се премести в там“ – добави генерал О“Шонъси. Според информациите, NORTHCOM и NORAD ще заемат около 30% от пространството в комплекса.

 


image0 (9K)