САЩ: Българското правителство се справя невероятно в борбата с коронавируса

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

„Българското правителство се справя невероятно в борбата с коронавируса. Благодарение на предприетите противоепидемични мерки успявате успешно да потискате кривата на разпространението“, заяви посланик Мустафа.

Тя благодари и на служителите на Министерството на външните работи, които денонощно информират всички акредитирани в София дипломатически мисии за мерките, които се предприемат от българските власти по повод пандемията: „Вашите хора отговарят на над 100 въпроса дневно, отправени от дипломати. Страхотни са“, каза посланик Мустафа.

Министър Захариева отбеляза помощта на Държавния департамент и на Американската агенция за международно развитие на САЩ, които  дариха на България 500 000 долара за помощ в борбата с новия коронавирус. Посланик Мустафа съобщи, че САЩ ще ни предоставят още медицински материали.

„Благодаря на САЩ за подкрепата, която оказват на България по време на тази криза“, каза министър Захариева.

Българският първи дипломат и американският посланик бяха единодушни, че отмяната на ограниченията, свързани с коронавируса, трябва да става поетапно, за да се избегнат рискове от още по-голямо разпространяване на болестта.

В тази връзка и по повод интереса на много български студенти към програмата „Work and Travel““, посланик Мустафа заяви, че студентските бригади към момента не са отменени, а само отложени. Посолството на САЩ ще информира обществеността, когато бъде взето решение.

БНР

 


image0 (9K)