САЩ: Американски военни пострадаха при иранската атака

Единадесет американски войници са пострадали при иранската атака срещу военновъздушна база „Айн ал Асад“ в Ирак на 8 януари. Това съобщи американското Централно командване, след като първоначално бе обявено, че няма ранени военни, предадоха световните агенции.

„Няколко войници са изпратени на лечение със симптоми на мозъчно сътресение в резултат на експлозиите и все още се преценява състоянието им“. Това обяви в комюнике говорителят на Централното командване капитан Бил Ърбан.

„В дните след атаката, като предпазна мярка, някои военнослужещи бяха прехвърлени от „Айн ал Асад“ в Германия или Кувейт за изследвания и наблюдение“, уточни той. Капитан Ърбан допълни, че когато се прецени, че са в състояние, военните се очаква да се върнат в Ирак. Той е категоричен, че при иранските атаки няма убити военни.

В нощта срещу 8 януари Техеран предприе ракетни атаки срещу базите „Айн ал Асад“ и „Ербил“. В тях са разположени част от 5200-те американски войници в Ирак. Атаките бяха в отговор на ликвидирането дни по-рано на иранския генерал Касем Солеймани. Той беше убит при въздушен удар, извършен от американски безпилотен самолет.

 


image0 (9K)