Саша Попов (Александър Димитров) е цигулар-виртуоз, диригент, основоположник на симфоничното дело у нас и на националната филхармония

От „1000 причини да се гордеем, че сме българи“
№ 809

Саша Попов (Александър Димитров, 11.07.1899, Русе – 18.08.1976, Лос Анджелис, САЩ) е цигулар-виртуоз, диригент, основоположник на симфоничното дело у нас и на националната филхармония. Получава световно признание като един от петте най-велики цигулари в света и като диригент. Името му се носи из цяла Европа и още в ранна възраст е очакван и приет в най-известните европейски концертни зали. Ненавършил 11 години, Саша Попов гастролира в Загреб, в Турция, в Петербург и Одеса, а едва шестнадесетгодишен постъпва в майсторския клас на Виенската музикална академия.

[ad id=“225664″]

По време на следването концертната му дейност продължава шумно и с голям успех. През периода 1925-1928 г. цигулковите му концерти са приети с огромно удоволствие в Германия, Полша, Австрия, Унгария, Италия, Швейцария, Чехословакия. През 1928 г., вече професор по цигулка, инициира сформирането на първия симфоничен оркестър, носещ по-късно името Царски военен симфоничен оркестър. През периода 1939-1943 г. царският оркестър гастролира в много европейски страни. Особено впечатляващо е, когато по време на концерт в Италия оркестърът излиза пред публиката без пултове и нотни листове и изпълнява блестящо цялата Шеста симфония на Чайковски наизуст. Публиката е изумена, защото нищо подобно, дори в музикална Италия, не се е случвало.


image0 (9K)