Сачева: При служебно правителство гладни хора ще излязат на улиците през септември

Оставката на правителството в настоящия момент няма да промени нищо, а ще доведе до замяна на едни протести с други. При служебно правителство гладни хора ще излязат на улиците през септември и октомври, заяви социалният министър Деница Сачева в предаването „Тази събота“ по бТВ.

„Няма вечна власт, от 20 години съм в политиката и за трети път се връщам в министерството на труда и социалната политика. Кабинетът няма намерение да подава оставка, защото многократно заявихме, че има много работа, която трябва да се свърши“, каза Сачева.

По нейните думи трябва да се „вслушаме в гласа на хората, които не са на улицата“.
„Нека помислим за тези, които чакат да получат подпомагането от държавата – лекари, социални работници, да помислим за хората с изтичащи ТЕЛК решения на 31 август, които ще останат без пари, ако няма парламент, който да удължи решенията им, да помислим и към родителите, които не знаят как ще изпратят децата си на училище наесен“, заяви социалният министър.

Сачева напомни, че според Изборния кодекс този вот трябва да се организира с машинно гласуване, а гласуване 2-3 месеца преди редовните избори, според нея ще „доведе до спиралата да се чудим кои са законно организираните“ избори.

Правителството губи имиджово от това да остане на власт, заяви социалният министър, но смята, че е по-правилното решение от гледна точка на това да се мисли за хората и да се върши работа.

Деница Сачева коментира свое изказване от 2013 г., в което казва, че ГЕРБ „управлява със страх и репресии“. Тя подчерта, че е имала предвид конкретни хора и конкретни събития, но не иска да говори с имена в този момент.

„Политиката в днешно време е политиката на действието. Ако някой разбира политиката като писане във фейсбук, аз не разбирам така политиката. Ако моите действия са нарушили закон съм готова да нося отговорност“, подчерта тя.

Тя отговори на въпрос, свързан с написаното от депутата Георги Марков във Фейсбук, че с „Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен“.

„Георги Марков е емоционален, не ме познава, впечатлил се е от мои изказвания през 2013 г. Изяснили сме си позициите с него. Нито аз му се сърдя, нито той има причина да се притеснява от мен“, каза министърът на труда и социалната политика.

„Откакто съм министър имаме приет закон за социалните услуги. Към момента безработицата е около 8%. Мярката 60/40 е допринесла 5,4% хора да не загубят работата си“, заяви Деница Сачева и допълни, че в политиката на ГЕРБ няма нито едно нещо, от което да се срамува. Тя изтъкна още, че не прави компромис с принципите и съвестта си.


image0 (9K)