Саудитска Арабия приема американски сили за повишаване на сигурността в региона

Кралят на Саудитска Арабия одобри разполагането в кралството на американски сили за повишаване на регионалната сигурност и стабилност, предаде държавната осведомителна агенция СПА, цитирана от АФП и Ройтерс.

„Целта е да се засили сътрудничеството в защитата на регионалната сигурност и стабилност и опазването на мира“, посочи СПА, позовавайки се на говорител на саудитското министерство на отбраната.

Висши служители, цитирани от Асошиейтед прес, казаха, че САЩ изпращат в Саудитска Арабия няколкостотин войници, а също летателни апарати и ракети за противовъздушна отбрана, за да се противодейства на Иран, съобщава БТА.

В петък напрежението се увеличи още повече в района на Персийския залив, след като Иран заяви, че е задържал танкер, плаващ под британски флаг, в Ормузкия проток. Новината дойде след 24-часови противоречия с Вашингтон за ирански безпилотен самолет, за който американците твърдяха, че са го свалили.

През Ормузсия проток преминава една трета от петрола, пренасян по море на планетата. Съединените щати осъдиха „ескалация на насилието“, припомпня АФП.

 


image0 (9K)