Санкции за пътните фирми заради проблемите със снега

Ще бъдат наложени санкции и глоби на пътноподдържащите фирми, които не се справиха добре със зимното поддържане. Това обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова. По думите й глоби трябва да бъдат наложени и на фирмите, които поддържат общинските пътища.

Според нея в края на сезона общините с най-сериозни проблеми по пътищата трябва да преосмислят договорите за зимно поддържане и дори да ги прекратят.

Глоби ще бъдат наложени на фирмата, която поддържа АМ „Марица“ заради лошото състояние на аутобана при Харманли.

В края на зимния сезон Агенция „Пътна инфраструктура“ ще направи разбор за поддържането на пътната мрежа в страната и ще стане ясно къде какви глоби ще се наложат.

Средствата за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа са в размер на 60 млн. лв. и на този етап няма проблем с финансирането. Заради утежнената обстановка обаче тази зима поддържането ще е много по-скъпо, тъй като е ангажирана допълнителна техника, има по-високи коефициенти заради обилните снеговалежи и 24-часовия режим, на който работят всички. Количествата сол също са изчерпани на места, като някои от фирмите са вложили около 70% от нужното за целия сезон количество.

„Наистина сезонът е по-тежък и ще струва по-скъпо – това показват оценките“, категорична бе Павлова.

Министър Лиляна Павлова е на посещение в област Варна, където указа помощ за пробиване на пътищата до две села в община Долни Чифлик заедно с областния управител на Варна Стоян Пасев и директора на Областно пътно управление Варна Румен Илиев. Поради обилния снеговалеж през последните дни там две села – Голица и Булаир с население общо около 400 души, са откъснати и до тях няма достъп. По разпореждане на министъра 6 машини – един ротор, два грейгера и снегорини, са пренасочени допълнително към двете села, за да съдействат в разчистването на пътищата към тях. Преспите на места минават 2 м, каза Павлова. По думите й до вечерта пътищата до двете села ще бъдат разчистени и уширени, за да започне зареждане с основни суровини и стоки. В двете села няма бедстващи хора.


image0 (9K)