Санирането не е спряно, временно няма да има нови договори

Програмата за саниране не е спряна. Народното събрание трябва да реши дали да осигури още 1 млрд.лв. в бюджета за догодина.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна. Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламента приеме бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд.лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова.

Правителството в оставка предложи увеличение с още 1 млрд. лв на бюджета на програмата, но на този етап не можем да гарантираме приемственост и нейното продължаване, предвид , че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането. Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване, коментира Павлова.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е разработена от настоящето правителство, което е утвърдило с предоставянето на 1 млрд. лв. гаранция от държавния бюджет към Българската банка за развитие за осигуряване на финансовия ресурс.


image0 (9K)