Само 3% одобряват евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП

ГЕРБ води с един процент пред БСП, пет формации влизат в следващия парламент след вота на 26 март.  Ако изборите са сега партията на Бойко Борисов ще получи 29,1 на сто от гласовете, БСП – 28,1%, трети са ДПС с 9,6 на сто.

Това показват данните от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено сред 1012 души между 3 и 7 февруари и финансирано със собствени средства. „Кой ще финишира първи е въпрос на кампания и организация. Смятам, че към момента симпатизантите на БСП са малко по-мобилизирани“, заяви Юлий Павлов, шеф на ЦАМ.

Бариерата преминават Патриотите със 7,5% и ВОЛЯ на Веселин Марешки с 5,2 на сто. Под чертата остават десните, най-много подкрепа сред тях има Реформаторският блок – 3,7 на сто, Нова република на Радан Кънев е с 1,6%, а Да, България на Христо Иванов получава 1,5%.

phpuxz0qp_559x-

Двете формации, отделилисе от ДПС – ДОСТ и НПСД, могат да съберат около 2% и също няма да влязат в парламента, прогнозира Павлов.

Най-желаната коалиция според проведеното проучване е това на ГЕРБ и други десни партии с 23,5% одобрение. Коалиция между БСП и други партии получава 16,8%, коалицията ГЕРБ и „Обединени патриоти“ получава 9,7% одобрение, БСП и Обединени патриоти – 9,1%, БСП и ДПС – 6,2%, ГЕРБ и БСП – 3%.

Сред политиците с най-висок рейтинг е новият президент Румен Радев, който получава подкрепата на 64,9% от запитаните. След него е служебният премиер Огнян Герджиков – с 49,5%.

В топ 5 са още вицепрезидентът Илияна Йотова (40,7%), столичният кмет Йорданка Фандъкова (39,8%) и на пета позиция е бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов (35,4%).

php3vohey_559x-

 


image0 (9K)