Само с писмено съгласие ще се разрешава секс в Швеция

Швеция приема закон, в който се затягат наказанията и се разширяват хипотезите за сексуалното насилие.

От 1 юли 2018 г. като съгласие за доброволен секс там ще се смята само писмено разрешение. Става дума за т.нар. Закона за съгласието.

[ad id=“225664″]

За да се стигне до сексуален акт, трябва да има писмено съгласие. Това важи за сексуални отношения между съпрузи, несемейни, гейдвойки, групов секс. Писменото съгласие е необходимо, ако се стигне до съд. Както каза премиерът на Швеция Стефан Льовен в предколедното си радиообръщение: „Без изрично съгласие сексът не може да се смята за доброволен“. Новият закон въвежда две нови правни фигури „изнасилване по невнимание“ или „изнасилване поради небрежност“.

Швеция вече е най-малко романтичната страна в света след Саудитска Арабия и Иран, коментира Ди Велт.

[ad id=“263680″]

В нея не се предвижда да се иска съгласието на родителите, за да се сключи брак, както е при Шериата, но червено-зеленото правителство поиска радикално затягане на закона за сексуални престъпления. Причината за новия закон е кампанията #Metoo, в която стотици жени се оплакаха от сексуално насилие.

В Швеция имаше вълна от недоволство, в което жени се оплакваха, че са били насилени в пияно състояние, докато се спели, под психологически натиск и не са били в състояние да откажат.

Има и случай на политичка от Зелените, която разказва, че седмици след сексуалния акт е осъзнала, че е изнасилена. В Швеция, а и отскоро в Германия се смята за изнасилване, ако единият партньор каже: не, а другият партньор въпреки това продължи акта.

Сегашното правителство се смята с феминистка насоченост. Догодина в Швеция има избори.


image0 (9K)